Cele doua state asiatice incearca sa-si reduca dependenta de pietele din SUA si Europa.

China si India au facut primii pasi catre o integrare economica sporita, care le-ar putea proteja impotriva recesiunii mondiale si le-ar putea da, de asemenea, mai multa greutate la nivel international.

In cursul celor trei zile pe care premierul indian Manmohan Singh le-a petrecut in China, cele doua state au demarat negocieri pentru un acord comercial regional care sa ridice la un nou prag de 60 de miliarde de dolari tinta schimburilor intre ele pentru 2010, fixata in 2005 la 40 de miliarde de dolari.

Cooperarea sporita intre cele doua tari, cu cea mai accentuata crestere economica (11,5% in cazul Chinei, 8,9% in cel al Indiei, fata de doar 2,8% in SUA si 2,7% in zona euro) si cea mai numeroasa populatie de pe glob, le-ar putea face mai putin dependente de SUA si de Europa, iar o data cu ele intreaga regiune ar avea de cistigat. In prezent, evolutiile economice asiatice depind in mare masura de consumatorii americani. Din acest motiv, Goldman Sachs Group Inc. si-a redus estimarile privind cresterea economica a zonei, din cauza unei posibile scaderi a volumului exporturilor catre SUA, provocata de criza care ameninta America.

China si India, ale caror relatii au fost afectate timp de peste 50 de ani de dispute teritoriale, s-au angajat sa colaboreze si in domeniul energiei nucleare civile. China va acorda, in acelasi timp, sprijinul sau candidaturii Indiei la un loc de membru permanent in Consiliul de Securitate, iar India va sustine principiul o singura China", care nu recunoaste Taiwanul drept stat independent.

Beijingul si Calcutta s-au angajat sa isi rezolve si disputele de frontiera (India acuza China ca ocupa ilegal 38.000 km patrati de teritoriu in Jammu si Casmir, iar China sustine ca i se cuvin 90.000 km patrati de pamint din statul indian Arunachal Pradesh) si sa organizeze un exercitiu militar comun dupa cel din decembrie 2007.