Comisia de etica a UMF „Carol Davila" va examina dosarul de profesor al lui Sorin Oprescu.Sorin Oprescu asteapta verdictulcomisiei in urmatoarele douasaptamini In urma articolului din editia de ieri a Cotidianului, in care se demonstra ca senatorul PSD Sorin Oprescu si-a masluit dosarul de profesor universitar, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila" a anuntat ca a convocat Comisia de etica a universitatii pentru a studia cazul. Concret, in anul 2000 era in vigoare criteriul conform caruia, pentru a deveni profesor universitar, candidatul la acest post trebuia, pe linga alte cerinte, sa aiba publicate minim 20 de articole in extenso in reviste de virf din tara sau strainatate, dintre care la 10 sa fie prim autor, iar trei sa fie publicate de la ultima promovare.

Oprescu a depus in dosar o lista cu 21 de articole pe care sustine ca le-a publicat in revista „Chirurgia" si doar 15 dovezi in acest sens. Opt articole nu se gasesc insa in colectia revistei de la Biblioteca Central Universitara, consultata de Cotidianul, iar sapte au ordinea autorilor modificata fata de realitate, astfel incit nici criteriul de zece articole scrise din postura de prim autor nu este indeplinit. Deliberarile Comisiei de etica ar putea dura, conform declaratiilor facute de rectorul universitatii, maxim doua saptamini.

„Titlul de profesor e dat prin hotarirea rectorului, ca urmare a unei decizii a ministrului Educatiei. Universitatea nu poate lua titlul, dar poate sa sugereze Ministerului Educatiei ca o comisie de etica a gasit ceva si la nivelul ministerului, in Comisia superioara, sa se discute problema respectiva", precizeaza Florian Popa, care a fost prezent si la intilnirea de ieri a comisiei. Actualul rector a fost insa membru in comisia care i-a acordat titlul de profesor lui Sorin Oprescu in 2000, iar in prezent este presedintele Comisiei Superioare de Medicina din Ministerul Educatiei, adica exact forul care-i poate lua titlul lui Oprescu.

Plagiatul, un „sport" printre medici Frauda in medicina romaneasca este un subiect care a fost mereu in actualitate. Printre cele mai mediatizate cazuri s-a numarat fostul ministru al Sanatatii, chirurgul Mircea Beuran, care, impreuna cu alti citiva colaboratori, a publicat in 1997 cartea „Ghidul medicului de garda". Beuran si-a pierdut atit functia de profesor universitar, cit si pe cea de ministru. La scurt timp si-a cistigat insa in instanta dreptul de a se intoarce la catedra. Printre cei care l-au ajutat pe Beuran sa intocmeasca respectivele lucrari s-au numarat si alte cadre universitare, precum Constantin Popa, Dan Tulbure, Ionel Sinescu si Daniela Bartos. In urma scandalului iscat, Bartos, si ea fost ministru al Sanatatii, a cerut sa i se retraga titlul de conferentiar universitar.

Un alt caz de frauda academica iesit la iveala este cel al fostului director al Spitalului Clinic Colentina Sorin Simion, care a fost acuzat ca a plagiat o lucrare de specialitate romaneasca, dar si mai multe frantuzesti, pentru a-si sustine teza de doctorat. Tot de plagiat in lumea medicala a fost acuzat si medicul Nicolae Jitea de la Spitalul Clinic Coltea. In urma anchetei Colegiului Medicilor, acesta si-a dat demisia din functia de sef al catedrei de chirurgie de la Coltea, detinuta la Universitatea de Medicina.