Evolutia cursului de schimb din acest inceput de an a atras din nou atentia asupra necesitatii utilizarii mijloacelor de protectie impotriva riscului valutar. De aceea, revenim asupra metodei aflate cel mai la indemana celor implicati direct, anume h
Evolutia cursului de schimb din acest inceput de an a atras din nou atentia asupra necesitatii utilizarii mijloacelor de protectie impotriva riscului valutar. De aceea, revenim asupra metodei aflate cel mai la indemana celor implicati direct, anume hedgingul valutar, in piata futures de la Sibiu. In cele ce urmeaza vom expune succint cele mai importante aspecte legate de aceasta strategie. Hedgingul in piata futures constituie un proces format din doua etape. In functie de situatia hedgerului pe piata futures, el va initia o pozitie de vanzare sau de cumparare. De exemplu, daca urmeaza ca el sa cumpere o marfa in piata la vedere mai tarziu, primul sau pas va fi sa cumpere contracte futures. Daca urmeaza sa vanda o marfa, prima etapa din procesul de acoperire a riscului va fi sa vanda contracte futures.
A doua etapa a procesului are loc cand se produce tranzactia in piata valutara. In acel moment nu mai este necesara pozitia futures pentru protejarea pretului si atunci va trebui sa fie compensata (inchisa). Daca hedgerul a avut initial o pozitie long (de cumparare), el isi va compensa pozitia prin vanzarea contractului. Daca initial a avut o pozitie short (de vanzare), el va cumpara contracte.
Pe fondul intaririi consistente a monedei unice fata de leu, cea mai afectata categorie este reprezentata de importatori.
Din 24 decembrie 2007 si pana in prezent, pe piata interbancara cursul leu/euro a inregistrat o crestere de 0,2433 lei, de la 3.4673 la 3,7106 lei (fixingul din 15 ianuarie). Cotatiile futures ale contractului RON/euro cu scadenta la sfarsitul lunii martie au atins un maxim de 3,725 lei. Un importator care avea de efectuat o plata in euro pe parcursul lunii ianuarie a cumparat in ajunul Craciunului 100 de contracte futures RON/EUR la pretul de 3,54 lei/euro (100.000 de euro). Ele au fost cumparate de catre importator pentru a se proteja impotriva unei eventuale explozii a cursului leu/euro peste 3,6 lei. La termenul de plata, importatorul va achita marfa la cursul BNR de 3,7106 lei, pierderea cauzata de cresterea valorii monedei unice din piata bancara fiind compensata de castigul din piata futures. Importatorul castiga astfel 0,185 lei/euro x 100.000 euro (100 contracte) = 18.500 euro, care anuleaza deficitul rezultat din cursul nefavorabil din ziua cumpararii valutei de pe piata valutara pentru a plati importul efectuat. Exemplul de mai sus arata ca hedgingul valutar nu este un instrument de neglijat in contextul instabilitatii cursului valutar. Dimpotriva, utilizarea sa poate avea un aport decisiv in mediul concurential, cand utilizatorul poate calcula cu precizie marja de profit si in acelasi timp putand sa-si exprime preturile din oferte in lei, valabile timp de mai multe luni. Graficul atasat ilustreaza evolutia euro din piata futures, respectiv cursul BNR.Acest articol reprezinta un demers educational, iar responsabilitatea intocmirii planurilor de tranzactionare si a aplicarii strategiilor de hedging pe piata la termen apartine exclusiv investitorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.