Raportul Corpului de control al premierului de dupa vizita la Universitatea „Babes-Bolyai" (UBB) pare sa se fi evaporat. UBB nu l-a primit, iar ministerul da din colt in colt.In noiembrie 2007, luna premergatoare alegerilor pentru noua conducere a Universitatii „Babes-Bolyai", inspectorii Corpului de control al primului-ministru au descins la institutia clujeana. Oficialii universitatii au declarat, la inceputul lunii decembrie, ca este un control de rutina si ca UBB va pune toate documentele solicitate la dispozitia Corpului de control, pe perioada derularii actiunii. Ultimul control de acest tip avusese loc, la „Babes-Bolyai", cu patru ani in urma.

„Este un control de rutina, realizat la toate universitatile din Romania, care se desfasoara pe mai multe domenii de activitate. Saptamina trecuta au venit primii inspectori, care au verificat sistemul de credite, sylabusuri, deci partea administrativ-didactica. Saptamina aceasta va veni o alta echipa, care va analiza documentele financiare, de achizitii", explica, pentru Cotidianul, purtatorul de cuvint al UBB, Cristina Nistor, imediat dupa sosirea controlului, adica la 3 decembrie, anul trecut.

Potrivit unor surse din interiorul universitatii, prima echipa de control a vizitat facultatile de Stiinte Politice, Matematica, Informatica si Stiinte Economice din cadrul UBB. „Au verificat activitatea de secretariat si cea academica, au cerut cataloage cu studentii, registrul studentilor, sylabusuri de cursuri, state de functii. Noi am pus la dispozitie tot ce au cerut", a declarat decanul de la Stiinte Politice, Catalin Baba. Acesta a precizat, pentru Cotidianul, inca din luna decembrie, ca a avut o discutie cu inspectorii Corpului de control si pe tema unor posturi scoase la concurs de catre conducerea UBB fara acordul sau propunerea catedrei de stiinte politice.

Pe masura ce se apropia data alegerilor pentru rectoratul universitatii, 30 decembrie, au inceput sa rasufle informatii despre ce au descoperit inspectorii Corpului de control. Printre neregulile constatate s-ar fi numarat contractul universitatii cu Asociatia Lingua, condusa de sotia lui Andrei Marga, Delia Marga, director al Centrului Lingua (de limbi moderne) al UBB, dar si probleme legate de achizitii publice si licitatii pentru spatii si cladiri, pe durata mandatului lui Nicolae Bocsan.

„Deocamdata nu am cum sa vorbesc despre concluziile raportului de control, pentru ca nu sint gata si nici nu sint semnate de ministru. Insa pot sa spun ca intr-adevar exista un centru condus de doamna Marga, dar si o fundatie cu acelasi nume, condusa tot de doamna Marga", declara pentru Cotidianul, la sfirsitul anului trecut, Gabriel Ispas, seful Corpului de control. Raportul insa nu a fost facut public nici pina acum, iar surse din UBB sustin ca „s-a evaporat". Raspunsul oficial al UBB este ca raportul nu a ajuns la universitate. „Nu am primit nici un dosar, nici un raport deocamdata", a precizat ieri Cristina Nistor. Universitatea nu doreste sa faca alte comentarii sau speculatii pe tema parcursului raportului.

Un profesor universitar din cadrul UBB, membru al senatului universitatii, dar care a dorit sa ramina sub protectia anonimatului, a declarat pentru Cotidianul: „Ma indoiesc ca acest raport ar fi putut schimba ceva, oricum este interesant ca nu poate fi gasit. Din pacate, s-ar parea ca am ajuns la un punct unde putine mai pot fi indreptate. Ramine de vazut cum ne vom descurca noi, cei care inca incercam sa existam ca si comunitate universitara, indiferent de imixtiuni si de presiuni".

Reprezentantii Ministerului Educatiei spun ca raportul de la universitatea clujeana nu este ascuns. „Nu incearca nimeni sa masluiasca nimic din ce se intimpla acolo. Singura chestiune este ca sint foarte multe probleme de analizat, care necesita timp, si trebuie intocmit un raport final care va fi trimis ministrului la semnat", a spus Gabriel Ispas, seful Corpului de control al ministrului Educatiei. Acesta precizeaza ca, dupa aprobarea raportului, concluziile vor fi aduse la cunostinta universitatii ca sa fie analizate in cadrul senatului. „Apoi toate masurile care trebuie luate vor fi duse la bun sfirsit", a conchis Gabriel Ispas.

Rector la al treilea mandat Andrei Marga a cistigat alegerile pentru functia de rector al UBB pe 30 decembrie 2007. El a fost singurul candidat pentru acest post. Marga a mai detinut functia de rector al institutiei clujene in perioada 1993-2004, dupa care a fost presedinte al Consiliului Academic al UBB. Spre deosebire de alte alegeri, cele de acum au fost marcate de tensiuni puternice si de iesiri publice ale unor profesori UBB, care au contestat metodologia de desfasurare a alegerilor si de repartizare a locurilor facultatilor in senatul universitatii. Principala acuza adusa a fost ca noua metodologie nu ofera sanse egale unui contracandidat. De altfel, spun opozantii lui Marga, acesta ar fi motivul pentru care nimeni nu l-a concurat la functia de rector. Desi a obtinut 103 voturi pentru, Marga nu a reusit sa adune unanimitatea: 24 de senatori au votat impotriva lui, iar opt au preferat sa se abtina. Al treilea mandat oficial al sau va dura pina in 2012.

Universitatile care urmeaza sa fie lichidate. Detalii pe www.cotidianul.ro/select