S-au inregistrat opt suspiciuni de cazuri clinice de gripa, care au fost internate la Bucuresti si Cluj. Cele opt cazuri de gripa sunt suspiciuni clinice, respectiv ' corespund definitiei de caz pe baza simptomelor manifestate, fara a exista confirma

S-au inregistrat opt suspiciuni de cazuri clinice de gripa, care au fost internate la Bucuresti si Cluj. Cele opt cazuri de gripa sunt suspiciuni clinice, respectiv ' corespund definitiei de caz pe baza simptomelor manifestate, fara a exista confirmare din partea laboratoarelor >>, precizeaza profesorul doctor Adrian Streinu Cercel.

De asemenea, Ministerul Sanatatii Publice mai anunta decesul unui prin pneumonie a unui copil din judetul Neamt.

Desi, comparativ cu saptamana 7 - 14 ianuarie, dar si cu media a trei saptamani anterioare, numarul cazurilor de pneumonie si infecții acute ale cailor respiratorii superioare este de 2.3 ori mai mare, fata de aceeasi saptamana de supravehereg a anului trecut numarul total de infectii respiratorii este mai mic cu 27,9%.
Dar aceasta crestere reprezinta un fenomen artificial al supravegherii infectiilor respiratorii in perioada de sarbatori, in sensul subraportarii lor.

Ministerul Sanatatii Publice continua, in lunile ianuarie si februarie, vaccinarea antigripala gratuita a populatiei la risc. Pana in prezent, au fost vaccinate gratuit aproximativ trei milioane de persoane cu risc de imbolnavire.

Virusul gripal poate supravieþui peste doua saptamani pe o bancnota Virusul gripal poare supravieþui peste doua saptamani pe bancnote, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii elveþieni, la cererea unei banci din Elveþia, preluat de AFP.

Banca, al carei nume nu a fost dat publicitaþii, era neliniºtita din cauza posibilitaþii propagarii unei eventuale pandemii prin intermediul bancnotelor, potrivit cotidianului elveþian Le Temps, care a publicat, miercuri, rezultatele acestui studiu. Numai in Elveþia, se manipuleaza intr-o singura zi intre 20 ºi 100 de milioane de bancnote.

Cercetatorii de la Spitalul universitar din Geneva au pus cateva tipuri de tulpini de virus gripal pe bancnote uzate conservate apoi la temperatura ºi umiditatea mediului ambiant. In general, virusul nu rezista in aceste condiþii decat cateva ore, dar pe anumite eºantioane pe care concentraþiile de virusuri erau importante, germenii au supravieþuit mai multe zile. "Mai mult: daca (virusul) este combinat cu secreþii umane (mucus), acesta poate supravieþui doua saptamani ºi jumatate!", indica cotidianul Le Temps.

Pentru virologul Yves Thomas, coordonator al studiului, "aceasta stabilitate neaºteptata a virusului sugereaza ca acest tip de suprafaþa inerta non-biologica nu trebuie ignorata" complet in cazul unei pandemii.

Cercetatorii elveþieni vor studia in ce masura bancnotele pot contribui cu adevarat la propagarea virusului, a indicat Thomas, pentru a se stabili exact care sunt riscurile. In timpul epidemiilor, "primele cauze ale transmiterii virusului sunt particulele in suspensie din aer ºi contactele directe interumane (saruturi, strangeri de mana)", a subliniat acesta. (Mediafax)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.