Patronatele din industria alimentara cer reducerea TVA la alimentele de baza pentru temperarea preturilor din domeniu, care ar putea creste incepand cu luna februarie, ca urmare a deprecierii monedei nationale si a costurilor mai mari cu utilitatile.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ministrilor Agriculturii, Finantelor si Internelor sa discute cu reprezentantii patronatelor din sectorul alimentar despre intentiile acestora de a creste preturile si sa stabileasca daca scumpirile sunt justificate. In replica, producatorii de alimente spun ca Executivul nu ar trebui sa ceara justificari, ci sa-i ajute prin reducerea TVA la alimentele de baza. "Nu trebuie noi sa ne justificam in fata Guvernului. Ceea ce se intampla nu este o scumpire, ci o majorare de pret, intrucat costurile sunt mai mari. In loc sa ceara justificari, Guvernul ar trebui sa actioneze prin imbunatatirea politicilor fiscale, cum ar fi reducerea TVA la alimente", a declarat Sorin Minea, presedintele Federatiei Romalimenta. "Tendinta de majorare a preturilor nu va ocoli sectorul panificatiei. Luna aceasta nu vor creste, pentru ca este o luna slaba din punct de vedere al vanzarilor, dar de luna viitoare este posibila o majorare de pret la paine, ca urmare a evolutiei cursului valutar. In prezent, pana la noua recolta de grau, circa 25% din necesar este asigurat de importuri. Guvernul ar putea ajuta producatorii cu solutia pe care am tot propus-o de atatea ori, si anume reducerea TVA la alimente", a declarat si Aurel Popescu, presedintele Rompan.

INCAPATaNARE. Reprezentantii producatorilor cer de mult reducerea TVA la alimente ca solutie pentru temperarea preturilor si reducerea ponderii pietei negre. Insa Guvernul evita sa ia o decizie in acest sens. Mai mult, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, in noiembrie 2007, ca reducerea TVA la alimentele de baza va fi posibila dupa 2010, odata cu scaderea presiunilor inflationiste si apropierea Romaniei de zona euro.

Citeste si:

SCUMPIRI. Scaderea leului in raport cu euro din ultima perioada afecteaza producatorii din industria alimentara, care importa o parte din materia prima, mai ales dupa ce seceta a facut din anul 2007 unul dintre cei mai slabi ani agricoli. De altfel, potrivit Institutului National de Statistica, anul trecut, cele mai importante cresteri de preturi de consum au fost in zona produselor alimentare ( 9,14%). Cea mai accelerata scumpire a fost consemnata la uleiul comestibil (44,1%). Painea s-a scumpit si ea cu 13,27%, alte cresteri importante de preturi fiind inregistrate si la legume si conserve din acestea (26,77%) si fructe si conserve din acestea (15,69%).