Poet, critic, istoric de arta, publicist si traducator, Barbu Brezianu a murit la aproape o suta de ani (99) anunta reprezentantii Uniunii Artistilor Plastici din Romania. "Barbu Brezianu a fost o prezenta discreta, dar poate cea mai importanta a ult
Poet, critic, istoric de arta, publicist si traducator, Barbu Brezianu a murit la aproape o suta de ani (99) anunta reprezentantii Uniunii Artistilor Plastici din Romania. "Barbu Brezianu a fost o prezenta discreta, dar poate cea mai importanta a ultimilor 70 de ani in cultura romana. A fost contemporan cu Noica, Eliade si a facut parte din pleiada de intelectuali interbelici care au relansat cultura romaneasca", a declarat criticul Pavel Susara. Acesta a adaugat ca Brezianu a avut contributii esentiale in cultura romana, prin traducerile sale, poeziile sale si studiul asupra lui Constantin Brancusi.
Barbu Brezianu s-a nascut pe 18 martie 1909. A debutat in anii '30 cu volume de versuri ("Nod ars", 1930, "Poezii", 1934). Experienta si activitatea sa de istoric de arta l-a consacrat printre cei mai apreciati "brancusologi" din Romania. Volumul sau de referinta, "Brancusi in Romania", a fost publicat prima data in 1974, fiind recompensat cu Premiul Academiei. Ultima versiune revizuita si adaugita a volumului a aparut in 2005. In 2006, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte din Bucuresti. Dumnezeu sa-l odihneasca!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.