Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, se va prezenta azi la sediul Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, unde va raspunde sesizarii depuse de presedintele UCM Sfantul Gheorghe, Gazda Zoltan, informeaza Mediafax.
La sfarsitul lunii iunie 2007, conducerea Uniunii Civice Maghiare - Scaunul Sfantu Gheorghe a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii in legatura cu declaratiile liderului PC, Dan Voiculescu, referitoare la insusirea limbii romane de catre maghiari. Organizatia locala a UCM - Scaunul Sfantu Gheorghe a trimis o sesizare CNCD in care solicita, printre altele, o analiza a afirmatiilor lui Dan Voiculescu referitoare la insusirea limbii romane de catre cetatenii romani de nationalitate maghiara.
Presedintele UCM - Scaunul Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat, la momentul sesizarii CNCD, ca Uniunea a aratat Consiliului National de Combatere a Discriminarii ca Dan Voiculescu "s-a pronuntat in mod deosebit de discriminatoriu referitor la cetatenii romani de nationalitate maghiara din Romania, declarand ca, daca in termen de doi ani nu insusesc corect limba romana, pierd cetatenia". Acesta a adaugat ca sunt persoane varstnice care s-au nascut in Ungaria si care nu mai pot invata limba romana.
Dan Voiculescu a declarat la jumatatea lui iunie 2007, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca PC a depus la Camera Deputatilor un proiect de lege prin care etnicii maghiari din Romania sa fie obligati sa invete limba romana.
Liderul PC a spus ca proiectul prevede un termen de doi ani in care etnicii maghiari sa invete limba romana, sub sanctiunea pierderii cetateniei romane, daca nu vor reusi.