Lipsa vitaminei D pune in pericol inima. Infarctul, insuficienta cardiaca, accidentul vascular cerebral apar cu precadere la persoanele care nu au suficienta vitamina D.


Carenta de vitamina D poate avea grave consecinte, in

Lipsa vitaminei D pune in pericol inima. Infarctul, insuficienta cardiaca, accidentul vascular cerebral apar cu precadere la persoanele care nu au suficienta vitamina D.

Carenta de vitamina D poate avea grave consecinte, in special asupra persoanelor cu hipertensiune arteriala. Cel putin asa sustine echipa doctorului Wang, care a efectuat un studiu pe 1.200 de voluntari aparent sanatosi, cu varsta medie de 59 de ani. Dupa cinci ani de monitorizare, 120 de persoane au suferit un infarct sau un accident vascular cerebral (AVC). Cercetatorii au descoperit ca pacientii respectivi aveau hipertensiune, dar si mari carente de vitamina D.

RISCURI. Persoanele cu un nivel scazut de vitamina D sunt expuse unui risc de 62% de a suferi un atac cardiovascular. In cazul in care lipsa vitaminei D se asociaza cu hipertensiune arteriala, riscul unui atac cardiovascular ajunge la 113%. "Aceste rezultate ar trebui sa atraga atentia autoritatilor de sanatate publica, avand in vedere ca bolile cardiovasculare ucid milioane de oameni in intreaga lume, iar, daca tratamentul cu vitamina D se dovedeste eficient, aceste boli ar putea fi prevenite printr-o metoda cu costuri reduse. Oricum, noi vom efectua un nou studiu pentru a afla in ce masura suplimentarea dozei de vitamina D are rolul de a reduce riscurile cardiovasculare", a declarat doctorul Wang.

SURSE. Vitamina D este singura dintre vitamine care poate fi sintetizata de organismul uman, prin transformarea in piele a colesterolului sub actiunea razelor ultraviolete. In lunile de iarna, acest lucru nu este posibil, de aceea trebuie sa ne orientam catre alte surse: fie suplimente nutritive, fie alimente bogate in vitamina D. Pestele gras oceanic (macrou, cod, somon, sardine, hering), galbenusul de ou, lactatele, ficatul sunt cele mai bune surse alimentare de vitamina D.
Suplimentele cu vitamina D sunt recomandate cu precadere vegetarienilor si persoanelor care tin post. Aceasta deoarece in timpul iernii, aceasta vitamina este luata doar din produsele de origine animala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.