Grupul francez Luis Berger a cistigat contractul de consultanta pentru realizarea proiectului legat de Stadionul National in ultima zi a anului trecut.

Lucrarile de demolare a fostului „23 August" au continuat in aceste zile cu tribuna oficiala, desi in ceea ce priveste modernizarea arenei abia a fost semnat contractul de consultanta. Evenimentul s-a petrecut, surprinzator, chiar in ultima zi a anului trecut, cind grupul francez Luis Berger a obtinut de la Primaria Municipiului Bucuresti contractul de peste 1,6 milioane de euro, conform unui anunt facut chiar de francezi: „Pe 31 decembrie 2007, Primaria Municipiului Bucuresti a semnat contractul de servicii de consultanta pentru modernizarea si reabilitarea Stadionului National «Lia Manoliu», atribuit consortiului de firme Louis Berger in urma unei licitatii. Grupul este coordonatorul acestui proiect, care este prevazut a depasi acest stadiu in 32 de luni". In linii mari, firma va verifica proiectul si intreaga documentatie tehnica aferenta si va superviza constructia. Conform managerului de proiect Luis Palmeira, prima misiune va fi sa se verifice toata documentatia pentru obtinerea autorizatiei de constructie, de care este responsabil consortiul format din Max Bogl si Astaldi.

Grupul Louis Berger, prin compania Berger Devine Yaeger, a realizat mai multe proiecte similare in lume, printre acestea numarindu-se Stadionul Olimpic din Sydney, Stadionul Wembley din Marea Britanie, Stadionul H.H.H. Metrodome din Minneapolis si Stadionul National din Dublin. Louis Berger este un concern independent de firme de consultanta, prima dintre acestea fiind infiintata in anul 1953. Grupul are sediile centrale la Paris si Washington si asigura servicii de consultanta si asistenta tehnica. Biroul regional pentru Europa Centrala si de Est al grupului este situat in Bucuresti. Arena din Bucuresti va avea o capacitate de 55.000 de locuri, costurile estimative fiind de circa 150 de milioane de euro integral suportate de la buget.