In loc sa procure odihna si confort, vacanta in cuplu a devenit in cazul multor parteneri o sursa de neintelegeri, nemultumiri si despartiri.

Tocmai v-ati intors din vacanta de iarna si simtiti ca nu v-a iesit nimic dupa cum v-ati dorit? Nu va ingrijorati, nu sinteti singurii. Aproape jumatate dintre turistii care se intorc din vacanta se declara nemultumiti, iar zece procente regreta ca si-au petrecut concediul cu partenerul lor, arata un studiu realizat de psihologii britanici, citat de ziarul german „Die Welt". Cercetarea mai releva ca, la citeva saptamini de la intoarcerea din concediu, procentul nemultumitilor scade cu cincisprezece procente, ceea ce contrazice mitul „fericitelor vacante".

Sentimentul concediului nereusit se explica in buna masura din cauza presiunilor sociale, mai exact a „constringerii de a fi fericit", afirma psihologul Horst Opaschowski, citat de „Die Welt". Cu totii ne asteptam la „o vacanta de vis" in care vremea, plaja, hotelul si mincarea sa corespunda perfect cu imaginile din cataloagele de promovare. Mai mult, fiecare se asteapta ca relatia cu partenerul sa mearga struna, „ca-n prima zi". Toate aceste asteptari exagerate conduc in cele din urma la senzatia ca nimic n-a mers cum ar fi trebuit. „Cind plecam in vacanta ne dorim atit de mult sa fim fericiti si relaxati incit realitatea nu va corespunde niciodata cu asteptari atit de inalte", explica Opaschowski.

Excursiile in doi se transforma in destule cazuri intr-un ring de box. Cind partenerii ajung sa petreaca zile intregi unul in compania celuilalt, unul dintre ei va gasi ca celalalt este plicticos, ca nu iubeste aventura sau ca nu-i ofera suficienta atentie. Daca in restul timpului cei doi se vad doar serile si in weekend, in vacanta ei nu se mai pot ocoli, asa ca ajung „sa scoata ce este mai rau din ei", observa psihologul Tremor Ellis, citat de ziarul „Die Welt". De aceea, cuplurile ce-si inchipuie ca mersul in vacanta i-ar putea ajuta sa-si rezolve problemele de comunicare nu fac decit sa se amageasca.

„Nimeni nu poate garanta ca vacanta va aduce vreme buna si relatii optime intre parteneri. Multe perechi vor sa recupereze in vacanta ceea ce le-a scapat in restul timpului. Dar asta nu se poate intimpla pocnind din degete", se precizeaza in „Die Welt". Din contra, in rastimpul dedicat relaxarii, conflictele pot exploda. Dovada: una din trei despartiri are loc la intoarcerea din vacanta, potrivit unui studiu realizat pe cuplurile din Germania. Iar cind sfirsitul concediului in doi nu e marcat de despartiri, intervine un alt motiv de stres: cum sa-ti convingi prietenii ca ai avut un concediu „de vis". „Experientele din vacanta nu pot sa scape de inchizitia prietenilor, a vecinilor si a colegilor", puncteaza Opaschowski, citat de ziarul german.

Tratamentul prin electrosocuri renaste, anunta psihiatrii americani. Mai multe pe www.cotidianul.ro/select