Valuri tsunami produse de un seism foarte puternic ar fi putut declansa in urma cu 13.000 de ani una dintre cele mai puternice explozii hidrotermale din istoria Pamantului, explozie ce a dus la formarea craterului Mary Bay din Parcul National Yello
Valuri tsunami produse de un seism foarte puternic ar fi putut declansa in urma cu 13.000 de ani una dintre cele mai puternice explozii hidrotermale din istoria Pamantului, explozie ce a dus la formarea craterului Mary Bay din Parcul National Yellowstone (SUA), informeaza Associated Press. Aceasta explozie a dus la formarea craterului Mary Bay ce are diametrul de peste 1,6 kilometri si se afla in apropiere de malul nordic al lacului Yellowstone. Urmele acestei explozii colosale au fost gasite la distante de zeci de kilometri de epicentrul sau. Prof. Lisa Morgan de la U.S. Geological Survey sustine faptul ca acest crater a fost format in urma unui puternic seism ce a dislocat peste 23 de milioane de metri cubi de apa din lacul Yellowstone, provocand valuri uriase tsunami care au desfundat gurile de evacuare ale unui vechi sistem geotermal si producand o explozie de proportii colosale.
Lisa Morgan sustine ca in ultimii 14.000 de ani s-au produs 20 de explozii hidrotermale in Yellowstone, explozii care au dus la formarea unor cratere mai mari decat un teren de fotbal. Aceste explozii sunt provocate de apa geotermala aflata aproape de suprafata, care se transforma in aburi si apoi gaseste crapaturi prin care erupe.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.