Politicienii prorusi din Republica Moldova vor federalizarea statului, ceea ce transnistrenii considera ca ar fi primul pas catre unirea cu Romania.Vladimir Voronin, prins intre Iuscenko si Putin, doi lideri ex-sovieticicare rivnesc la Transnistria Foto: Reuters Republica Moldova nu are alta solutie decit unirea cu Romania, dupa modelul fostei Republici Democrate Germania, deoarece ziua recunoasterii Transnistriei se apropie, sustine Ilia Galinski, directorul Institutului de Istorie al Universitatii de Stat din Transnistria, citat de NewsIn. Potrivit lui Galinski, acest proiect este sustinut de UE si Romania, Bucurestiul deschizind noi consulate pe teritoriul Republicii Moldova. Totodata, victoria de anul trecut a fortelor anticomuniste la alegerile locale din Moldova este un semn ca alegerile parlamentare din 2009 vor fi cistigate de prounionisti, fapt care va facilita o viitoare unificare cu Romania.

Plecind de la declaratiile universitarului transnistrean Victor Doras, fost consilier al presedintelui Vladimir Voronin si un cunoscut politician prorus, acesta a lansat ieri in presa moldoveneasca un proiect de federalizare a Republicii Moldova. Planul lui Doras pleaca de la premisa ca actuala conducere de la Chisinau nu mai are autoritatea necesara pentru a controla teritoriul tarii, cu atit mai putin Transnistria, si propune crearea a trei entitati: Moldova, Transnistria si Gagauzia. Capitala noului stat ar urma sa fie Tighina (Bender), aproape de Transnistria, iar forma de guvernamint ar fi republica prezidentiala cu un parlament bicameral, fata de cel unicameral existent acum la Chisinau. Noul stat ar urma sa permita prezenta pe termen nelimitat a trupelor ruse de mentinere a pacii (aflate acum in Transnistria) si sa-si defineasca noi relatii cu Romania.

In replica la ideea federalizarii Republicii Moldova, Gheorghe Sima, vicepresedintele Partidului Patria Moldova, procomunist si aliat al presedintelui Voronin, a sustinut in presa de la Chisinau ca Moldova isi poate mentine independenta daca va reveni la teritoriile ei dintotdeauna, adica cele de la Carpati la Marea Neagra. O asemenea evolutie „este destul de reala in contextul redesenarii granitelor in Europa", a declarat Sima. In privinta viitorului Transnistriei, Sima a aprecizat ca aceasta depinde de recunoasterea sau nu a independentei Kosovo, in cursul acestui an.

Proiectele vehiculate de o parte si de alta a Nistrului sint foarte asemanatoare cu cel propus, in 2003, de catre Dmitri Kozak, un apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin. Kozak a sustinut federalizarea Moldovei si crearea unui parlament bicameral, in care transnistrenii sa fie reprezentati mult peste cele 14 procente din populatia statului federal. Un diplomat a dezvaluit, in iunie 2007, ca negociatorii din cvintetul OSCE-Rusia-Moldova-Ucraina-Transnistria si observatorii UE si SUA au elaborat un document care prevede acordarea unor posturi extrem de importante pentru transnistreni intr-un nou guvern si care permite raminerea pe termen nelimitat a trupelor ruse in Transnistria.

Agenda lui Voronin Presedintele Vladimir Voronin s-a deplasat luni la Bruxelles pentru a discuta cu presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, despre viitorul relatiilor dintre UE si Republica Moldova. Acestea trebuie redefinite, deoarece Planul de Actiuni propus de UE Moldovei in cadrul politicii de vecinatate expira la 1 martie. Saptamina viitoare, Voronin urmeaza sa aiba o intilnire la Moscova cu presedintele Putin, iar in februarie, la Chisinau, va avea loc summitul economic Rusia-Moldova.