PULSUL MEDICINEI
Pentru suferinzii de ficat, porunca e clara: cei cu ficat gras, cei cu hepatica cronica, cei cu ciroza nu au voie deloc alcool.

Prof. dr Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului, explica regimul alimentar al bolnavului de ficat. Bolnavul de ficat se simte rau dupa tocaturi si prajeli. In duodenul lui se aglomereaza tocaturile si prajelile, se mareste volumul duodenului, digestia este astfel perturbata si apare in plus refluxul gastroesofagian, adica acea urcare pe contrasens a continutului stomacului din nou prin esofag pana in gura.

La cei cu hepatita cronica se evacueaza mai greu stomacul. Alimentele raman in stomac mai mult timp, sufera procese prin descompunere, aparand balonarile si refluxul gastroesofagian. Cand alimentele au prea multe E-uri, ficatul prelucreaza cu mai mare dificultate aceste mancaruri. Tocaturile si grasimile le produc bolnavilor de ficat disconfort mai mult din cauza negolirii stomacului si mai putin prin atacul asupra celulelor ficatului.