Ambasada britanica la Bucuresti, Fundatia TERRA Mileniul III, Asociatia Alma-Ro in colaborare cu Jurnalul National au lansat ieri proiectul "Tinerii ambasadori impotriva schimbarilor climatice". Proiectul urmareste cresterea gradului de informare pub

Ambasada britanica la Bucuresti, Fundatia TERRA Mileniul III, Asociatia Alma-Ro in colaborare cu Jurnalul National au lansat ieri proiectul "Tinerii ambasadori impotriva schimbarilor climatice". Proiectul urmareste cresterea gradului de informare publica asupra fenomenului incalzirii globale prin instruirea cadrelor didactice, organizarea in scoli a unor cursuri pe tema schimbarilor climatice si a unui concurs national de campanii de constientizare adresat elevilor de gimnaziu.

La lansarea proiectului au participat ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, deputatul Valeriu Tabara, reprezentanti ai societatii civile, copii si profesori din Bucuresti, Moreni si Bacau, care se vor inscrie si in proiect. "Tinerii ambasadori impotriva schimbarilor climatice" reflecta preocuparea strategica a Marii Britanii de a promova realizarea sigurantei climatice printr-o tranzitie rapida la o economie globala durabila bazata pe reducerea consumului de combustibili fosili. In contextul in care Romania s-a confruntat in ultimii ani cu efectele negative ale incalzirii globale, Regatul Unit doreste sa impartaseasca Romaniei din experienta si expertiza sa si sa o sprijine sa-si asume responsabilitatea regionala in aceasta chestiune.

TINTE. Scopul proiectului este promovarea - de tanara generatie - a actiunilor de constientizare a schimbarilor climatice, a rolului-cheie al eficientei energetice si a necesitatii folosirii surselor regenerabile. Partenerii proiectului isi propun sa sensibilizeze ministerele Mediului si Educatiei pentru includerea educatiei privind schimbarile climatice in curricula scolara. Concret, elevii claselor V-VIII interesati de problema schimbarilor climatice pot participa incepand de ieri si pana la sfarsitul lunii februarie la un concurs national pe aceasta tema. Concursul face parte dintr-un proiect mai amplu derulat de Fundatia TERRA Mileniul III si Asociatia Alma-Ro in perioada octombrie 2007-martie 2008, cu sprijinul "Retelei de actiune pentru Clima" - Romania (RAC-RO) si sustinerea financiara a Ministerului de Externe de la Londra. In urma concursului, care consta in realizarea unor campanii de constientizare pe tema schimbarilor climatice, patru elevi (cate unul de la fiecare grupa de varsta) vor fi desemnati ambasadori. Copiii vor fi premiati cu o calatorie educationala in Muntii Carpati si promovati in Romania si Europa in calitate de lideri si formatori de opinie. Castigatorii vor fi anuntati in luna aprilie. Insusi ambasadorul britanic Robin Barnett si-a exprimat intentia de a implica tinerii ambasadori in proiectele viitoare de mediu ale Ambasadei Marii Britanii. Concursul este inspirat din proiectul similar "Campionii schimbarilor climatice", desfasurat in Regatul Unit.

MINISTRI. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a spus la lansare ca educatia ecologica si de protectie a mediului ar trebui sa se faca in Romania dupa modelul european "Green Box" - cutia verde. Sistemul mentionat de ministru presupune introducerea in fiecare materie a educatiei ecologice (anexa sau capitol separat). "Green Box" reprezinta o alternativa la ecologie ca materie in sine, de multe ori evitata. "Specialistii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului vor fi cei care vor stabili in care dintre materii va fi introdusa educatia ecologica. Astfel, cel mai probabil, vom putea vedea capitole de mediu in manualele de fizica, chimie, geografie sau biologie", a spus Korodi. Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a explicat ca manualele elaborate in colaborare cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile au fost finalizate inca din vara anului trecut. "Acum le vom tipari si speram ca la anul sa le vedem in scoli", a spus ministrul. Aceste manuale au fost solicitate la inceputul lui 2007 de fostul ministru al Mediului si Gospodaririi Apelor Sulfina Barbu.

Discurs si concursAmbasadorul britanic Robin Barnett a spus: "Proiectul nostru atinge doua puncte importante. In primul rand, cresterea gradului de constientizare a schimbarilor climatice, asupra carora nu cred ca mai exista nici un dubiu. Romania a trait, in ultimii ani, fenomene meteo extreme si cred ca a realizat ca nu este timp de pierdut. Sunt convins ca ati auzit de dezbaterile internationale de la Bali din decembrie anul trecut, unde au participat toate tarile lumii. La negocieri, Romania si Marea Britanie au facut front comun, in cadrul UE, pentru obtinerea unui acord istoric pentru combaterea schimbarilor climatice si protectia planetei". Organizatorii au pregatit in cadrul evenimentului de ieri si un inedit concurs. Astfel, toti cei prezenti, de la cei doi ministri la elevi, au fost invitati sa raspunda unui set de intrebari despre cauzele si efectele incalzirii globale. Copiii invitati s-au descurcat foarte bine, aproape trei sferturi dintre ei reusind sa raspunda la intrebari.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.