Piata romaneasca de software pentru afaceri isi  va continua evolutia pozitiva cel putin in urmatorii doi ani, ca urmare a reducerii  preturilor licentelor, diversificarii ofertei si intensificarii competitiei intre vanzatori, a declarat, C
Piata romaneasca de software pentru afaceri isi va continua evolutia pozitiva cel putin in urmatorii doi ani, ca urmare a reducerii preturilor licentelor, diversificarii ofertei si intensificarii competitiei intre vanzatori, a declarat, Calin Mirea, analist IDC, citat de NewsIn.
"In mod sigur vom avea o crestere semnificativa in urmatorii ani in ceea ce priveste achizitia de software de business si unelte de analiza de piata", a mai declarat Mirea.
Romania tinde sa urmeze modelul unor tari precum Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, insa cu un decalaj de cativa ani, aceasta piata crescand cu aproximativ 50% din 2004 pana in 2006, se arata intr-un studiu publicat recent de IDC.
Pana de curand, anumite tipuri de aplicatii, cum ar fi business intelligence, erau rezervate numai managementului companiilor mari si foarte mari. Intre timp, ofertele s-au extins pe verticala, coborand pana la nivelul de executant sau proaspat angajat.Fondurile structurale vor accelera sectorul ITInvestitiile IT din zona IMM-urilor au fost rezervate in ultimii ani, dar competitia europeana si globala, precum si aderarea la Uniunea Europeana le obliga sa se alinieze la practicile din Occident, a spus Calin Mirea.
"Procesul de absorbtie a fondurilor structurale va accelera cresterea mult asteptata a sectorului IT, intrucat piata IT din Romania prezinta un volum mai scazut si competitia este mai mare. Pe de alta parte exista oportunitati care permit o dinamica mai spectaculoasa a cresterii decat cea inregistrata in restul Europei, in sensul oportunitatii unor proiecte de amploare deosebita", a declarat presendintele companiei Oracle, Safra Catz.
Pe piata se impun principiile managementului modern si accesul rapid la date actualizate devine esential. "In ultima perioada simtim un interes crescut pentru sistemele de gestionare a resurselor unei companii si solutii de automatizare a fortei de vanzari", a declarat directorul general adjunct al CG&GC, Florin Iancu.TotalSoft a inregistrat anul trecut 70 de noi contractePentru TotalSoft cererea de solutii software s-a concretizat in anul 2007 in 70 de noi contracte pentru sistemul Charisma Enterprise, crescand numarul clientilor la peste 300 de companii. Astfel, TotalSoft a depasit tinta de vanzari impusa de Casa de Software Primavera INC din SUA si a obtinut pe plan local o cota de piata de peste 90%. "In general, solutiile de tip ERP sunt cele mai cautate, piata fiind intr-o continua crestere in aceasta zona", au conchis reprezentantii TotalSoft.
Piata de business de software din Romania include aproximativ toate tipurile de software de business folosite in acest moment, de la aplicatii de management de personal pana la softuri care gestioneaza operatiunile financiare si core-business ale companiei.Nu toate companiile constientizeaza importanta softului pentru businessConform companiei Oracle Romania, nu toate companiile care activeaza pe piata romaneasca privesc softul de afaceri ca pe un instrument esential de lucru pentru controlul si gestionarea afacerilor. Pe de alta parte, unele companii romanesti nu realizeaza, inca faptul ca implementarea unui astfel de sistem informatic inseamna si o schimbare majora a modului de lucru de zi cu zi. "Softul de business ofera orice informatii necesare despre o afacere in timp real, lucru care aduce valoare adaugata si face diferenta fata de competitie, insa pentru ca acesta sa fie exploatat la adevarata sa valoare, este nevoie de pregatire, inclusiv de o schimbare de mentalitate la nivelul personalului, care trebuie sa constientizeze rolul complex al unui astfel de sistem", a declarat pentru Curierul National Alexandr Pastor, Applications Sales Director Oracle Romania. In Romania, Oracle detine o cota de piata de aprox. 18% in segmentul de aplicatii, situandu-se pe locul al treilea. In cazul softului de gestiune al bazelor de date, Oracle Romania detine locul intai, cu peste doua treimi cota de piata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.