Ultima data cand isi vazuse sotul a fost la trei zile dupa nunta lor, cand l-a sarutat si si-a luat la revedere de la el, inainte ca acesta sa se intoarca pe front.
Cand el a venit acasa, Anna plecase cu familia sa in Siberia, fiind considera
Ultima data cand isi vazuse sotul a fost la trei zile dupa nunta lor, cand l-a sarutat si si-a luat la revedere de la el, inainte ca acesta sa se intoarca pe front.
Cand el a venit acasa, Anna plecase cu familia sa in Siberia, fiind considerati "dusmani ai poporului". Boris nu a mai putut da de urma sotiei sale, nimeni nestiind nici o adresa sau un indiciu despre locul unde s-ar afla.
Disperat, barbatul a facut tot posibilul sa dea de urma iubitei sale sotii, dar totul a fost in zadar.
Acum, dupa mai mult de o jumatate de secol, cei doi s-au reunit, printr-o extraordinara coincidenta care i-a adus pe ambii in satul natal in aceeasi zi.
"Am crezut ca ochii imi joaca feste... Am vazut cum un barbat care imi parea cunoscut se uita fix la mine si, pe masura ce se apropia... inima mi-a sarit din piept. Mi-am dat seama imediat cine era... am izbucnit in lacrimi de fericire" a povestit Anna.
Boris, care are acum 80 de ani, s-a intors sa viziteze mormantul parintilor sai. Cand a iesit din masina, el s-a intors pentru a privi cateva clipe casa in care a locuit doar cateva zile cu tanara sa sotie, iar acolo, incredibil, se afla Anna.
"Am fugit spre ea si i-am zis <<draga mea, te-am asteptat atat de mult....sotia sa, prea iubita mea sotie...>>" a povestit Boris.
Cei doi au stat de vorba toata noaptea, vorbind despre tot ce li s-a intamplat si despre circumstantele necrutatoare care i-au despartit.
Boris si Anna s-au cunoscut prima data in momentul cand Boris, secretar al Tinerilor Comunisti, a venit in satul Annei pentru a tine un discurs. S-au placut din prima clipa. Desi tatal Annei fusese persecutat de Stalin, Boris i-a luat apararea si nu i-a fost teama de consecinte daca o va cere in casatorie pe cea pe care o iubea.
Astfel, intre cei doi s-a nascut o frumoasa poveste de dragoste, iar cand Boris a venit in permisie, Anna era acasa si-l astepta. In 1946, cei doi s-au casatorit. A fost o cununie rapida si putin trista, pentru ca nu era timp de petreceri si oricum nimeni nus-i permitea sa organizeze ceva grandios in acele vremuri.
La trei zile dupa casatorie, Boris a fost nevoit sa se intoarca pe front. "Ne-am sarutat de la revedere, insa nici o clipa nu mi-am imaginat ca nu ne vom mai vedea mai mult de o jumatate de secol" a povestit si Anna.
Putin dupa plecarea sotului ei, femeia a fost si ea denumita "dusman al poporului" si fortata, alaturi de toata familia ei a fost condamnata la exil in Siberia.
"Am amenintat ca ma voi sinucide mai degraba decat sa traiesc fara Boris, insa in final am fost fortata sa plec. Am trait cea mai mizerabila perioada a vietii mele".
Cand s-a intors, Boris a fost distrus: "Ea intotdeauna ma astepta cand veneam acasa....insa de data aceea nu mai era acolo... nimeni nu stia unde e, si nici ce se intamplase cu ea. Atunci ne-am pierdut urma unul altuia".
In Siberia, mama Annei a incercat sa-si convinga fata sa se recasatoreasca. Ea chiar i-a spus fetei ca Boris s-a recasatorit si ca de asta nu i-a mai scris nici o scrisoare, pentru ca a uitat-o.
"Nu am crezut-o, si l-am asteptat cu tot sufletul meu. Insa intr-o zi am venit de la fabrica si mama imi arsese toate fotografiile si scrisorile pe care le aveam de la el. Chiar si pozele de la nunta. Mi-a zis ca va veni in vizita un barbat si ca daca voi avea noroc, ma va lua de sotie. Am izbucnit in plans si am fugit in gradina..voiam sa mor. Am luat sfoara de rufe si am vrut sa ma sinucid. Insa mama a venit dupa mine, m-a plesnit si mi-a zis sa nu fiu proasta. M-a convins sa il cunosc pe acel barbat, Nefed si, treptat cei doi m-au convins ca trebuie sa ma recasatoresc".
Pana la urma si Boris a renuntat la cautari si s-a recasatorit. A devenit scriitor si chiar a dedicat o carte celei care i-a fost sotie timp de trei zile si trei nopti.
Dupa ani si ani, partenerii de viata ai celor doi au murit si, dupa destramarea Uniunii Sovietice, Anna a putut sa se intoarca acasa, chiar in ziua in care destinul a facut ca Boris sa vina si el. "Nu imi vine sa cred nici acum. Am mai iubit femei, dar ea e iubirea vietii mele" a povestit Boris care insista sa o ia pe Anna din nou de sotie. Femeia s-a impotrivit, dar "pana la urma m-a convins. Nu as fi crezut vreodata ca voi fi mireasa la varsta mea, insa e cea mai frumoasa casatorie din viata mea. De cand ne-am reintalnit, nu ne-am certat nici macar o singura data. Am fost despartiti atat de multa vreme, incat nu ne mai permitem sa ne certam nici macar cinci minute, pentru ca nu stim cat timp mai avem, asa ca fiecare clipa e deosebit de pretioasa ca sa o mai irosim pe certuri", a mai explicat fericita Anna. (M. BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.