O echipa de cercetatori germani sustine ca a descoperit identitatea celebrului model al lui Leonardo da Vinci, se arata intr-un articol publicat de ziarul El Pais. Academicienii de la Universitatea din Heidelberg spun ca au rezolvat enigma,

O echipa de cercetatori germani sustine ca a descoperit identitatea celebrului model al lui Leonardo da Vinci, se arata intr-un articol publicat de ziarul El Pais. Academicienii de la Universitatea din Heidelberg spun ca au rezolvat enigma, veche de secole, care se afla in spatele identitatii Monei Lisa, celebrul portret al lui Leonardo da Vinci, expus la muzeul Luvru din Paris. Cercetatorii de la Heidelberg arata ca notitele consemnate in octombrie 1503 de un cunoscut al pictorului si angajat al primariei din Florenta, Agostino Vespucci, pe marginea unei carti, confirma odata pentru totdeauna ca Lisa del Giocondo este modelul ales pentru unul din portretele cele mai populare din lume. Multi istorici au evidentiat posibilitatea ca femeia surazatoare din portret sa fie amanta lui Da Vinci, mama lui sau chiar pictorul insusi. Studiul cercetatorilor germani confirma insa ipoteza cea mai acceptata pana acum, care arata ca pentru modelul tabloului sau, Leonardo a ales-o pe Lisa Gherardini, sotia puternicului negutator din Florenta, Francesco del Giocondo. Descoperirea facuta acum doi ani de doctorul Armin Schlechter, un expert in manuscrise, inlatura 'orice indoiala' privind identitatea Monei Lisa si clarifica 'putinele dovezi' puse la dispozitie de documentele secolului al XVI-lea care lasau loc la multe posibilitati de interpretare, se arata in comunicat emis de Universitatea germana. In notitele pe care Vespucci le-a facut pe marginea cartii sale asupra oratorului roman Cicero, el il compara pe Leonardo cu artistul din Grecia antica Apeles, amintind ca pictorul florentin putea realiza trei tablouri in acelasi timp, dintre care unul era 'La Gioconda', care inseamna fericita sau vesela, pe langa faptul ca era chiar numele de maritis al femeii alese drept model de pictor. Expertii datasera deja tabloul din acea epoca, dar acum asigura ca descoperirea de la Heidelberg presupune un mare pas inainte si ca este prima mentiune oficiala care face referire la nevasta negutatorului florentin. Istoricul de arta de la Universitatea din Leipzig, Frank Zoellner, a declarat ca nu exista niciun motiv sa persiste indoieli privind existenta unei alte femei' si ca toate cele scrise privind enigma din spatele identitatii modelului lui Leonardo 'sunt nenecesare'.
Comunicatul bibliotecii Universitatii din Heidelberg arata ca prima identitate a Monei Lisa a fost propusa de Giorgio Vasari, un functionar italian, in jurul anului 1550, desi existau indoieli privind fiabilitatea acestui personaj, care facuse aceasta afirmatie la jumatate de secol dupa pictarea tabloului. Desi descoperirea fusese publicata in catalogul bibliotecii la putin timp dupa ce avusese loc, nu i s-a acordat atentie decat dupa ce un jurnalist a avut grija sa o consemneze.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.