Romania va renunta la acordul semnat in anul 1998 cu Statele Unite ale Americii in privinta utilizarii pasnice a energiei nucleare. Aceasta decizie vine intrucat prin acceptarea, la 1 ianuarie 2007, ca membru al Uniunii Europeane (UE), Romania este o
Romania va renunta la acordul semnat in anul 1998 cu Statele Unite ale Americii in privinta utilizarii pasnice a energiei nucleare. Aceasta decizie vine intrucat prin acceptarea, la 1 ianuarie 2007, ca membru al Uniunii Europeane (UE), Romania este obligata sa respecte, in primul rand, legislatia comunitara.
Renuntarea la acord este prevazuta intr-un proiect de lege elaborat de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), autoritate care poate initia acte normative in domeniul nuclear si care aplica prevederile legislatiei nationale si internationale in acest sector. Acordul se refera la transferul de informatii privind dezvoltarea, proiectarea, construirea, functionarea si intretinerea reactoarelor nucleare, folosirea materialelor nucleare in cercetari din domeniile fizicii, biologiei, medicinei, agriculturii si industriei, securitatea si mediul inconjurator. "Datorita faptului ca dreptul comunitar este prioritar dreptului national al statelor membre ale UE si pentru evitarea paralelismului de legislatie, nu pot fi mentinute ambele acorduri in vigoare", se arata in proiectul de act normativ elaborat de CNCAN.
Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, Romania a devenit si stat membru al Comunitatii Europene pentru Energie Atomica (Euratom), care are in vigoare cu SUA un acord similar, semnat in anul 1996.
"Prin acest proiect de lege se urmareste alinierea la legislatia comunitara si evitarea oricarei situatii prin care s-ar putea declansa procedura de infringement a dreptului comunitar prevazuta de Tratatul Euratom. De asemenea, acordul Euratom-SUA contine prevederi care dau nastere la mai multe drepturi pentru Romania decat Acordul Romania - SUA", se precizeaza in document.
Romania utilizeaza energia nucleara pentru producerea de electricitate, in doua reactoare nucleare ale centralei de la Cernavoda, judetul Constanta. Totodata, autoritatile intentioneaza sa extinda producerea de energie din surse nucleare pana in 2015.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.