Directia Apelor Dobrogea-Litoral a reziliat cinci contracte ale operatorilor de plaja din cauza neplatii datoriilor pentru inchirierea plajelor.



Luptele politice dintre Apele Romane siPrimaria Constanta au lasat turisti
Directia Apelor Dobrogea-Litoral a reziliat cinci contracte ale operatorilor de plaja din cauza neplatii datoriilor pentru inchirierea plajelor.



Luptele politice dintre Apele Romane siPrimaria Constanta au lasat turistii farabeach-baruri, sezlonguri si umbrelute Primul contract reziliat a fost cel cu SC Eurocompany Impex SRL. Alte doua firme au ramas fara celelalte patru sectoare de plaja dupa ce nu si-au platit debitele: SC C&D Impex Trading SRL (Mamaia II, Mamaia VII, Costinesti II) si SC Consal Trade SRL (Eforie Nord II). Contractele pentru aceste plaje au fost semnate in 2006. Un metru patrat a fost concesionat cu sume cuprinse intre 3 si 15 lei. Catalin Anton, purtatorul de cuvint al DADL, ne-a spus ca, dupa executia scrisorii de garantie, institutia si-a recuperat o parte din bani. Datoria pe care o mai are de recuperat in prezent administratorul plajelor este de 1,2 milioane de lei. Pentru sectoarele de plaja ramase fara concesionar, cit si pentru cele neadjudecate in urma licitatiilor, in luna februarie se va organiza o noua runda de licitatie. In total, vor fi scoase la licitatie zece sectoare de plaja.

Una dintre firmele mentionate are insa ginduri mari, legate tot de litoralul Marii Negre. In aceasta primavara vor incepe lucrarile de consolidare a falezei constantene. Suma deblocata de Executiv pentru aceste lucrari este de 7.660.000 de lei, asa cum ne-a spus directorul Directiei Apele Romane Dobrogea-Litoral, Gheorghe Babu. Contractul urmeaza sa se semneze in aceasta saptamina.

Pentru consolidarea falezei din Constanta au cumparat caietul de sarcini zece firme, insa cu o oferta a venit una singura: SC Consal Trade Constanta, care a si cistigat licitatia.

Cit priveste contractul recent reziliat, SC Consal Trade SRL a concesionat suprafata de plaja de la Belona - Eforie Nord.

Desi s-a folosit de plaja pe timpul sezonului estival, firma nu si-a indeplinit clauzele contractuale, avind o datorie catre Apele Romane in valoare de 300.000 de lei. Pentru neplata datoriilor, Directia Apele Romane a reziliat contractul firmei Consal Trade. Drept urmare, sectorul de plaja va fi din nou scos la licitatie in luna februarie. Din punctul de vedere al reprezentantilor Apele Romane, cele doua contracte sint total diferite si faptul ca societatea este rau-platnica nu poate afecta executarea lucrarilor de consolidare a falezelor.

In sezonul estival 2007, turistii si constantenii care au ales litoralul romanesc ca loc de vacanta au avut parte de foarte multe neplaceri. Pe plaje nu se gaseau cosuri de gunoi sau acolo unde acestea se aflau erau pline pina la refuz, au lipsit dusurile, toaletele, beach-baruri, iar acolo unde acestea au fost amenajate au ocupat un spatiu mult mai intins de plaja. In schimb, sezlongurile ocupau mari portiuni din sectorul de plaja concesionat. Plajele din Eforie au ajuns la a treia mina, desi contractul prevedea ca subinchirierea este interzisa. Partile intelegerii scrise sint doua societati care, la prima vedere, n-au nimic de-a face cu plaja inchiriata de la Apele Romane.

In Eforie, mai multi agenti economici ne-au spus ca firma care a concesionat plaja de la Apele Romane a dat-o mai departe. Sumele platite si incasate pentru managementul plajelor, pentru contractele de colaborare, de asociere in participatiune sau cum mai vor agentii economici sa numeasca intelegerile de subinchiriere a plajelor, nu se regasesc in serviciile oferite turistilor.

Care vor fi preturile pe litoral in aceasta vara, pe www.cotidianul.ro/select


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.