Fosta ostatica a gherilelor columbiene Carla Rojas si-a revazut copilul dupa trei ani.Carla Rojas si-a imbratisat cu duiosie fiul de doar 4 ani Foto: Reuters Carla Rojas, prizoniera columbiana eliberata saptamina trecuta din miinile gherilei FARC, s-a intilnit ieri cu fiul sau nascut in captivitate. Baiatul, pe nume Emmanuel, i-a fost luat pe cind avea doar 8 luni, deoarece suferea de malnutritie si de anumite boli tropicale. De atunci, Carla Rojas nu si-a mai vazut copilul. Ea l-a intilnit din nou ieri, la scurt timp dupa ce a fost eliberata. Micutul are acum aproape 4 ani si locuieste de ceva timp la o familie din Bogota. Nu se stie exact cum a ajuns acolo. Pina de curind se credea ca Emmanuel e inca in miinile militantilor FARC si urma sa fie eliberat saptamina trecuta, o data cu mama sa. Reprezentantii gherilelor au recunoscut insa ca nu-l mai au pe Emmanuel in grija lor. Autoritatile au efectuat teste ADN care au demonstrat ca baietelul plasat la o familie din Bogota e fiul Carlei Rojas.

Cei doi au avut o intilnire supravegheata de un asistent social pentru a se cunoaste mai bine. Inainte de aceasta intrevedere, psihologii i-au aratat copilului fotografii cu mama sa, ca sa-l pregateasca psihic pentru o schimbare majora in viata lui. Potrivit martorilor, Emmanuel i-a daruit Carlei Rojas un desen facut de el si a stat de vorba cu ea timp de aproape sase ore. „A fost un moment foarte emotionant", a declarat un reprezentant al guvernului care a asistat la reuniune. Carla Rojas si Emmanuel au fost transferati intr-un centru special, unde vor putea locui temporar, pina la rezolvarea problemelor birocratice. Apoi, femeia isi va putea lua copilul acasa.

Carla Rojas are 44 de ani si a fost rapita de rebelii FARC in 2002, pe cind se ocupa de campania electorala a celebrei Ingrid Betancourt. Ea l-a nascut pe Emmanuel in captivitate, in urma unei relatii cu unul dintre rapitori. Dupa eliberare, femeia a refuzat sa dea prea multe detalii referitoare la tatal copilului. A spus doar ca barbatul nu a aflat niciodata de existenta micutului, iar ea nu stie unde se ascunde in prezent. A incercat de citeva ori sa afle informatii despre el de la cei care o pazeau in captivitate. Acestia i-au spus insa, de fiecare data, ca e mort. Rojas a fost eliberata saptamina trecuta, joi, impreuna cu fosta membra a parlamentului columbian Consuelo González. Presedintele Venezuelei, Hugo Chávez, a mediat negocierile pentru punerea lor in libertate. Cele doua ostatice au fost transportate cu elicopterele Crucii Rosii la Caracas, unde au fost supuse unor examene medicale. Ulterior, Rojas s-a intors in Columbia ca sa-si vada fiul.

„Sint foarte fericita, am renascut, simt ca traiesc din nou", a spus ea inainte de intilnirea cu Emmanuel. Femeia si-a exprimat insa regretul pentru Ingrid Betancourt, care a ramas, in continuare, in miinile rebelilor. Carla Rojas a declarat ca nu a mai vazut-o pe Betancourt de trei ani. Rapitorii le-au despartit in 2005, dupa ce au incercat sa evadeze.

Autoritatile din Bogota au salutat eliberarea celor doua femei. Oficialii au facut insa apel catre FARC sa-i elibereze si pe ceilalti 700 de ostatici pe care ii au in captivitate. Printre prizonieri se numara si 40 de personalitati de marca precum politicieni de la Bogota sau cetateni americani.

La rindul sau, presedintele Venezuelei, Hugo Chávez, a cerut gherilelor FARC sa renunte la rapiri si sa recurga la negocieri pasnice pentru a-si face cunoscute revendicarile.