Parca niciodata mai mult decit in preajma Anului Nou hotia din banul public nu atinge proportii atit de uluitoare.

De citiva ani, intre marile orase ale tarii, fudulia si mina cheltuitoare a autoritatilor au declansat competitia pentru cel mai costisitor si mai inept Revelion din Europa. Sume importante, strinse cu greu din taxe si impozite de-a lungul a douasprezece luni, sint cheltuite prosteste din moftul unui primar chefliu sau al unei administratii lipsite de bun-simt.

In noaptea dinspre 31 decembrie catre 1 ianuarie, Capitala si celelalte municipii resedinta de judet nu mai gazduiesc frumosul si austerul plugusor, ci formatii de muzica pop mai noi sau mai prafuite pe scena internationala. Sute de mii de euro sint cheltuiti din banii tuturor - ai vaduvei si ai miliardarului, deopotriva - pentru ca Bonnie Tyler sa incinte Aradul, Smokie sa concerteze in Cluj-Napoca, Akcent sa se incinga la Craiova, iar citeva alte voci „latino" sa asiste insomnia bucurestenilor.

Rezultatul? Pret de citeva minute, sute de tineri se imbata de lumina laserelor si de zgomotul asurzitor al spectacolului, pentru ca dimineata mii de alti cetateni sa descopere noroaie pe trotuare, pubele sparte, gunoaie volante, ganguri pestilentiale, miros de canale in asteptarea deratizarii. De unde acest zel pentru gratificarea starurilor pop, printre care unele mai descreierate - cum ar fi Charlotte Church - au la activ nu doar dansul lubric, ci si gestul blasfemiator? Cum sa explici dezinteresul Consiliilor Judetene pentru orchestrele filarmonice locale, subfinantate cronic, dar oricind capabile sa produca evenimente de autentica elevatie (dupa modelul german: Mozart für alle)? Cine a decis ca poti cheltui milioane de lei pentru o noapte de bairam populist in timp ce muzeele, monumentele istorice, bibliotecile publice, scolile de arta si turismul cultural ramin neocrotite pe mai departe?

Nu este nimic rau intr-o veselie impartasita cu semenii tai. Bucuria aniversarilor e fireasca, daca ai ce sa celebrezi. Demagogia politicienilor care ofera „gratis" piine si circ pe spezele contribuabililor trebuie insa denuntata. Fanii muzicii rock sau disco isi pot plati oricind biletul de intrare la concertele favorite. Sarbatorile comunitare au nevoie de cumpatare, decenta si creativitate.

Mihail Neamtu este cercetator in stiinte umaniste