Municipalitatile au cheltuit un miliard de lei pe zi in ultima saptamina din 2007, iar in decembrie, de trei ori mai mult decit media celorlalte 11 luni.

Autoritatile locale au reusit sa macine in ultimele doua luni ale anului trecut 50% din sumele alocate pe intregul an 2007, ducind bugetul statului de pe excedent pe deficit chiar in ultima luna, a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul Finantelor. „In ultima saptamina din an, municipalitatile au cheltuit un miliard de lei pe zi. In decembrie au cheltuit de trei ori mai mult decit media celorlalte 11 luni", a spus Vosganian.

Astfel de cheltuieli masive au fost inregistrate la sfirsitul anilor 2005 si 2006. Ministrul Finantelor crede ca explicatia acestui fenomen sta in cresterea puternica a incasarilor bugetare coroborata cu incapacitatea autoritatilor locale de a se adapta la astfel de cheltuieli. „Nu s-au deprins cu noile conditii financiare avind in vedere ca intervalul 2006-2008 a fost cel mai bun din istoria economiei romanesti", a spus Vosganian. Astfel, pentru a nu „reporta" banii pe 2007, autoritatile locale, si mai ales cele municipale, au marcat la foc alert „investitii".

Surse din minister sustin chiar ca cererile de extragere de bani din partea alesilor locali ar fi blocat Trezoreria in ultimele zile ale anului trecut.

In toate judetele s-a petrecut acest fenomen, insa cele mai harnice in cheltuirea banului public in ajun de an nou au fost Harghita (cresterea cheltuielilor in decembrie a fost de 399%, fata de media celorlalte 11 luni), Vilcea (360,7%), Covasna (341,8%), Iasi (341,5%) si Arges (320,1%). Insa detasat la acest capitol conduce sectorul 5 al Capitalei, care a cheltuit in decembrie de peste opt ori mai mult decit media din restul anului. Ministrul a avertizat ca va lua masuri, impreuna cu Parlamentul, pentru a intrerupe aceasta practica a alesilor locali.

„Administratia locala trebuie sa stie ca autonomia pe care o are trebuie armonizata cu suveranitatea nationala", a spus Vosganian, atentionind ca modificarea atit de abrupta a cotei cheltuielilor din buget afecteaza credibilitatea indicatorilor.

Deficitul bugetar a fost in 2007 de 9,91 miliarde de lei, reprezentind 2,4% din PIB, la un nivel al veniturilor statului de 136,8 miliarde de lei. Deficitul a fost adincit de cheltuielile mari ale administratiilor locale, de efectele secetei si ale intrarii in UE, precum si de neincasarea la vama a unor impozite, a spus Vosganian.