Cercetatorii americani au creat un soi de morcov modificat genetic, foarte bogat in calciu, care ar putea fi inclus in dieta persoanelor bolnave de osteoporoza, potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Oamenii de stiinta de la Colegiul de medicina Baylor din Texas spera ca super-morcovul sa fie inclus in dieta persoanelor care sufera de boli povocate de deficitul de calciu, precum osteoporoza sau osteogeneza imperfecta (boala oaselor de sticla).

Persoanele care includ in dieta lor morcovul pot beneficia de o cantitate de calciu cu 41% mai mare decat cea obtinuta din consumul de morcovi obisnuiti, spun cercetatorii. Insa leguma trebuie sa treaca printr-o serie de teste pentru a primi aprobare de comercializare. Profesorul Kendal Hirschi, coautor al studiului, a declarat ca acesti morcovi se cultiva sub monitorizare atenta, intr-un mediu controlat. Pentru a obtine leguma, cercetatorii au modificat o gena din structura acestuia care permite calciului sa treaca mai usor prin membranele legumei. Morcovul nu ar putea acoperi singur necesarul zilnic de 1.000 de miligrame de calciu, dar cercetatorii spera sa poata obtine si alte legume bogate in acest mineral. Produsele lactate constituie sursa principala de calciu, dar unele persoane au alergii la aceste alimente, in timp ce altele nu le consuma din cauza continutului ridicat de grasimi. Cercetatorii lucreaza acum la un soi de broccoli care contine mai mult sulforafan, o substanta care poate preveni cancerul