Centrul National al Cinematografiei a facut publice numele cistigatorilor la concursul de scenarii organizat anul trecut.Sergiu Nicolaescu se afla in spital,dupa ce a suferit o operatie pentruinlaturarea unui hematom Intrat pentru a treia oara in competitie cu scenariul „Poker" semnat de Adrian Lustig, Sergiu Nicolaescu a cistigat in sfirsit, desi la concursul precedent fusese notat cu 3,73. Acelasi scenariu a primit acum nota 5,13 si, gratie aditionarii de puncte pentru regizor si casa de productie, „Poker" a adunat un punctaj total de 48,55 puncte si a primit un credit de 1.250.000 de lei. Printre cistigatorii concursului la scenariu de lungmetraj fictiune se numara nume importante ca Radu Mihaileanu cu „Concertul", Mircea Daneliuc cu „Trupul dusmanului tau", Ana Blandiana cu „Proiecte de trecut", scenariu ce va fi regizat de Stere Gulea, Titus Muntean cu „Caravana cinematografica", dupa o nuvela de Ioan Grosan, si Razvan Radulescu care, in tandem cu Alexandru Baciu, a scris „Principii de viata". Radulescu, unul dintre cei mai de succes scenaristi romani ai momentului, isi va incerca mina si ca regizor, el cistigind primul concursul la sectiunea debut in lungmetraj de fictiune, cu „Felicia, inainte de toate".

Ca intotdeauna, rezultatele au fost destul de aprig contestate, printre cei nemultumiti de clasamentul final numarindu-se chiar membri ai juriului. „Pentru ca nu exista nici un plafon la scenariu, se poate ajunge in final ca o scriitura absolut inepta si nula ca valoare cinematografica sa cistige concursul doar pentru ca se ia in calcul palmaresul regizorului sau fiindca in spatele lui se afla o casa de productie puternica", a declarat Florin Iaru pentru Cotidianul. „Nicolaescu, pentru ca a facut «Nea Marin miliardar», care e filmul cu cele mai mari incasari din istoria cinematografiei romanesti, porneste la jurizare de la nota zece indiferent de cit de prost e scenariul cu care intra in concurs. Scriitura lui Lustig nu e proasta, dar e o piesa de teatru. N-are nici o legatura cu filmul. E o alta arta."

Plafonul notei de la scenariu a fost inlaturat din regulament dupa un scandal provocat de respingerea unui proiect al lui Cristi Puiu in 2006. In forma anterioara a regulamentului, proiectele care nu obtineau cel putin nota 7 la scenariu nu mai intrau in faza a doua a concursului.

Florin Iaru regreta cel mai mult scenariul „Ursul", semnat de Dan Chisu, in timp ce lui Tudor Caranfil i-a parut rau de insuccesul inregistrat de „Viata mea sexuala", de Cornel George Popa.