Julian Schnabel, rivalul lui Mungiu de la Cannes, a primit Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain, in cadrul unei conferinte de presa aspru criticate de jurnalisti.Johnny Depp trebuia sa joace in filmul„Scafandrul si fluturele", al lui Schnabel,dar nu l-au lasat „Piratii" „4, 3, 2" nu s-a ales cu Globul de Aur, Asociatia Presei Straine de la Hollywood preferind drama „Scafandrul si fluturele" a lui Julian Schnabel, cineastul care a cistigat Premiul pentru Cel mai bun regizor la Cannes, unde tragea sperante serioase la Palme d’Or-ul inminat atunci lui Mungiu. Daca ar fi existat o ceremonie de premiere la Globurile de Aur, Schnabel si-ar fi luat revansa, deoarece a cistigat nu doar Premiul pentru Cel mai bun film strain, ci si cel pentru Cel mai bun regizor. Lipsite de fastul editiilor trecute si reduse la o conferinta de presa searbada din cauza grevei scenaristilor, Globurile de Aur n-au prea dat curs asteptarilor criticilor si jurnalistilor americani. Marele favorit din paginile ziarelor, „No Country for Old Men", al fratilor Coen, a cistigat doar premiile pentru scenariu si actor secundar (Javier Bardem). De altfel, trofeul pentru regie acordat lui Schnabel a fost marea dezamagire a conferintei, din moment ce toata presa se astepta sa cistige mult prea neglijatii frati Coen.

Cistigatorul serii a fost coproductia franco-britanica „Atonement": din 7 nominalizari la Globuri, ecranizarea dupa romanul omonim al lui Ian McEwan a primit premiile pentru Cea mai buna drama si Cea mai buna coloana sonora. Tot doua trofee a luat insa si sumbra productie „Sweeney Todd": Cel mai bun musical si Cel mai bun actor de musical (Johnny Depp, dupa sapte nominalizari nefructificate la Globurile de Aur). Cel mai bun actor de drama a fost desemnat Daniel Day Lewis, pentru rolul din „There Will Be Blood".

Marion Cotillard a luat Globul de Aur pentru Cea mai buna actrita intr-un film muzical sau comedie pentru portretizarea lui Edith Piaf in „La vie en rose", iar veterana Julie Christie pe cel pentru Cea mai buna actrita intr-o drama („Away from Her"). Cistigatorii la categoria roluri secundare au fost chiar favoritii Javier Bardem („No Country for Old Men") si Cate Blanchett („I’m Not There").

La capitolul filme de animatie, „Ratatouille" si-a invins contracandidatii, adica „Bee Movie" si „Familia Simpson: filmul", marcind inca o victorie a studiourilor Pixar in fata rivalilor de la Dreamworks.

Globurile de Aur recompenseaza si productiile de televiziune, insa, in acest caz, premiile nu au prea coincis cu pariurile criticilor si cu nivelul de popularitate a filmelor. Aproape nici una dintre distinctii nu a fost adjudecata conform asteptarilor. Cel mai bun serial a fost ales „Mad Men" (de la AMC), care a surclasat mai popularele „Anatomia lui Gray" (ABC), „House" (Fox) sau „Dinastia Tudorilor" (Showtime). Actorii de televiziune premiati au fost, in cazul dramelor, celebra Glenn Close („Damages") si mai putin cunoscutul John Hamm („Mad Men"). La capitolul comedie, serialul produs de HBO „Extras" a avut cistig de cauza in fata favoritului „30 Rock", iar David Duchovny a fost desemnat Cel mai bun actor de comedie pentru rolul sau din „Californication", in ciuda concurentei serioase cu Alec Baldwin („30 Rock") si Steve Carell („The Office").

Odata incheiat momentul Globurilor de Aur, considerate un fel de avanpremiera a Oscarurilor, lumea filmului ramine in asteptarea nominalizarilor Academiei Americane, care vor fi anuntate pe 22 ianuarie. Gala de decernare, prevazuta pentru 24 februarie, este amenintata de greva scenaristilor, cu atit mai mult cu cit celebritatile ecranului pot repeta figura de la Globurile de Aur, anuntind ca nu onoreaza invitatiile daca nu se rezolva revendicarile scenaristilor.