ALERTA. Patru persoane sunt internate la Spitalul de Boli Infectioase din Baia Mare cu diagnosticul de trichineloza, iar alte 11, din aceeasi familie, sunt suspecte de contactarea bolii dupa ce au consumat carne de porc infestata cu trichinella spiralis. Starea lor este buna, iar in cel mult o saptamana vor putea fi externate. Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare Maramures au intrat insa in alerta dupa ce au aflat ca in total 15 persoane au consumat din carnea de porc infestata. Celelalte nu au avut pana in prezent simptome ale bolii, insa au fost indrumate spre medicul de familie pentru efectuarea analizelor. (N.C.)

STUDIU. Femeile insarcinate care consuma produse mediteraneene isi pot feri bebelusii de boli ca astmul si alergiile. Astfel, legumele, fructele, nucile si pestele pot imbunatati organismul nou-nascutilor inainte ca acestia sa se nasca. Studiile au aratat ca alimentele mediteraneene, care contin antioxidanti, pot avea efecte benefice asupra oamenilor la varste cat mai fragede. La copiii de 6 sau 7 ani astfel de produse au un impact mai putin semnificativ asupra lor fata de perioada de dinainte de nastere. Mai mult de cinci milioane de persoane din Marea Britanie sufera de astm, iar un copil din zece este afectat. (N.C.)

DECIZIE. Agarul (E 406) si caragenanul (E 407) sunt pe cale de a nu mai fi considerate ingrediente organice pana la sfarsitul anului acesta, daca National Organic Standards Board (NOSB) va lua aceasta decizie. Hidrocoloizii figureaza pe lista nationala a substantelor interzise, stabilita de Programul Organic National (NOP) in 1990. Cei doi aditivi fac parte din cele 11 substante sintetice dispensate adaugate in 2003, carora nu li s-a acordat in mod automat statutul de a fi organice intrucat nu sunt obtinute din plante provenite de la ferme. Ele nu contin pesticide si nici aditivi alimentari, deci nu ar exista nici un motiv sa nu primeasca certificatul de ingrediente organice. (N.C.)

CONTROVERSA. Suplimentele din peste pot avea efecte benefice asupra persoanelor cardiace, dar pot fi si daunatoare pentru altele, conform unor cercetatori de la Universitatea din Toronto. Potrivit acestora, produsele pot avea reactii complexe diferite. In timp ce unor persoane le scade coagularea sangelui sau le poate schimba sistemul imunitar, in alte cazuri reduce semnificativ riscul bolilor cardiace. Desi sunt cunoscute mai mult pentru efectele benefice, suplimentele isi fac efectul in functie de organism. (N.C.)