Pentru majoritatea produselor alimentare, albastrul este o culoare nefireasca. Insa producatorii au nevoie sa fabrice dulciuri cat mai atractive pentru copii, astfel incat apeleaza la coloranti sintetici, care pot fi nocivi pentru sanatatea micutil

Pentru majoritatea produselor alimentare, albastrul este o culoare nefireasca. Insa producatorii au nevoie sa fabrice dulciuri cat mai atractive pentru copii, astfel incat apeleaza la coloranti sintetici, care pot fi nocivi pentru sanatatea micutilor. E131, albastru patent V, este unul dintre ei.

EFECTE. Acest aditiv poate fi gasit in majoritatea produselor de bombonerie, cofetarie, in inghetate sau sucuri care se cer colorate in albastru. Cum copiii sunt cei care poftesc cel mai des la aceste alimente, ei au fost cel mai des vizati de studii legate de siguranta acestor substante. In urma unora dintre ele s-a descoperit ca un consum ridicat de E 131 duce la aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentare (ADHD) la micuti. Nici adultii nu sunt mai feriti. In dieta lor, doza zilnica admisa de albastru patent V este de 15 mg/kg corp. In caz contrar pot aparea reactii alergice, ameteli, hipotensiune arteriala, tremur al corpului, probleme de respiratie.

In cazuri foarte rare la persoane cu sensibilitate excesiva se poate ajunge chiar la soc anafilactic. Unii cercetatori l-au inclus in categoria aditivilor alimentari cancerigeni si de aceea recomanda o prudenta foarte mare la consumul lui. Din cauza acestor simptome, E 131 a fost interzis in Australia, SUA si Norvegia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.