Tesutul osos medular, un tip de tesut osos care se intalneste in prezent la pasari atunci cand depun oua, a fost identificat si la trei fosile de dinozaur, conform unui studiu publicat in editia de luni a jurnalului Proceedings of the Natio

Tesutul osos medular, un tip de tesut osos care se intalneste in prezent la pasari atunci cand depun oua, a fost identificat si la trei fosile de dinozaur, conform unui studiu publicat in editia de luni a jurnalului Proceedings of the National Academy of Sciences, informeaza Rompres. Acesti dinozauri cu varste de 8, 10 si respectiv 18 ani in momentul mortii, ajunsesera la maturitate sexuala si erau capabili de reproducere cu mult mai devreme decat oamenii de stiinta credeau ca este posibil. In cazul pasarilor, tesutul osos medular captuseste oasele timp de cateva saptamani, perioada in care are loc formarea si depunerea oualor, iar apoi acest tesut este reabsorbit in organism. Descoperirea urmelor acestui tesut la dinozauri, considerati stramosii pasarilor, ofera noi indicii asupra reproducerii acestora. Majoritatea dinozaurilor traiau pana la varsta de aproximativ 30 de ani, desi au existat si exceptii care ajungeau sa traiasca pana la 60 de ani. 'Avem de-a face cu o descoperire foarte interesanta pentru ca varsta la care se ajunge la maturitate sexuala este legata de foarte multe lucruri, 'a comentat Prof. Kevin Padian, curator al Muzeului de Paleontologie al Universitatii din California. Identificarea varstei la care dinozaurii atingeau maturitatea sexuala 'deschide o serie de drumuri noi pentru cercetatori care pot intelege mai bine fiziologia dar si strategiile reproductive ale speciilor de dinozauri', se precizeaza in raportul ce insoteste acest studiu.
Tesutul osos medular examinat de cercetatorii americani provine de la doi dinozauri carnivori, un Allosaurus si un Tyrannosaurus rex si de la un ierbivor, Tenontosaurus.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.