Omul de afaceri Costica Constanda renunta la Parcul Bordei si la despagubiri daca primeste inapoi terenul pe care a fost construit Satul Francez din Bucuresti.Satul Francez este situat in nordul Capitalei,
aproape de cartierul Baneasa Conflictul „Parcul Bordei" dintre municipalitate si omul de afaceri Costica Constanda s-ar putea stinge daca Consiliul General al Municipiului Bucuresti va aproba un proiect de hotarire ce prevede un schimb de proprietati intre cele doua parti. Omul de afaceri i-a cerut primarului general, Adriean Videanu, sa-i restituie terenul din Satul Francez. In acest sens, comisia municipala, care se ocupa de acest caz, a elaborat un proiect de hotarire de Consiliu care va fi supus votului consilierilor municipali joi. „Sa mi se dea inapoi terenul din Satul Francez, este solutia optima din punctul de vedere al suspiciunilor. Daca au facut greseala sa-mi dea un parc, atunci cind s-a facut schimbul de terenuri, sa mi se dea inapoi terenul din Satul Francez. Voi accepta schimbul numai daca Parcul Bordei va fi declarat parc cu acte in regula. Altfel risc sa-l pierd si sa construiasca altcineva pe el", a declarat Costica Constanda. Acesta sustine chiar ca e dispus sa despagubeasca municipalitatea pentru investitiile facute in Satul Francez, „dupa o evaluare corecta". Constanda se asteapta sa fie vorba de inca aproximativ 7 milioane de euro. Omul de afaceri nu mai vrea terenul din spatele Guvernului, oferit initial de municipalitate, pe motiv ca autoritatile nu au acte in regula pe el. „Initial, nu au mai vrut sa mi-l dea pe motiv ca este prea scump, iar apoi pentru ca vor sa investeasca ei. Acum nu-l mai vreau eu pentru ca nu au acte in regula pe teren, ceea ce inseamna ca ar trebui sa ma judec cu mostenitorii", a explicat omul de afaceri.

Pe de alta parte, Partidul Conservator a depus in Senat o propunere legislativa prin care cere exproprierea lui Costica Constanda si despagubirea acestuia cu actiuni la Fondul Proprietatea. Initiativa a primit aviz favorabil de la Guvern, Consiliul Legislativ si Comisia de Administratie din Senat si va intra in dezbatere in februarie.

Schimbul de terenuri prin care municipalitatea a dat la schimb 3,3 hectare din Parcul Bordei pentru 3,3 hectare in Satul Francez s-a facut in 2003 la dispozitia primarului de atunci, Traian Basescu. Pentru a deveni proprietara pe teren, municipalitatea a preluat creantele fostilor proprietari direct de la Autoritatea pentru Preluarea Activelor Bancare (AVAB), in valoare de 11,5 milioane de euro. Din aceasta suma a platit doar 1,2 milioane de euro, urmind ca in 2004 sa achite 3,55 milioane euro, iar alte 3,55 milioane de euro pina in 30 iunie 2007.

Pe linga aceste sume, primaria a mai platit aproximativ 12 milioane de euro pentru achizitionarea ansamblului de vile existent in momentul preluarii terenului. In 2005, municipalitatea a construit, in Satul Francez, un cartier de vile de lux destinate inchirierii. Primaria estima, in 2004, ca va incasa 70 de milioane de euro.