Bilantul pe 2007 pus ieri la dispozitia jurnalistilor de Politia Capitalei pare a fi unul incurajator. Cel putin, asa arata statisticile, potrivit carora, in 2007 ne-am bucurat de o capitala mai sigura si cu mai putine infractiuni.

<

Bilantul pe 2007 pus ieri la dispozitia jurnalistilor de Politia Capitalei pare a fi unul incurajator. Cel putin, asa arata statisticile, potrivit carora, in 2007 ne-am bucurat de o capitala mai sigura si cu mai putine infractiuni.

AVEM MAI PUTINI INFRACTORI! Din bilant, in ceea ce priveste infractionalitatea, rezultatele din 2007 sunt in general mai bune decat cele din 2006, mai ales in cazul celor care ii afecteaza direct pe bucuresteni. Astfel, furturile din locuinte au scazut cu 21%, cele de autoturisme cu 37%, iar infractiunile comise in strada au scazut si ele cu 19%. Mai mult, comparativ cu 2006 infractionalitatea stradala a scazut cu 19%. Tot anul trecut s-au inregistrat aproape 8200 de infractiuni cu violenta. Dintre acestea, cele mai numeroase au fost cazurile de lovire (aproape 80% ), restul reprezentandu-l talhariile, tentativele de omor, ultraj si vatamarile corporale grave. Pe de alta parte, infractiunile grave savarsite cu violenta totalizeaza aproape 1700 de cazuri, in scadere cu 21% fata de anul 2006. La nivelul Capitalei, infractionalitatea a scazut in lunile aprilie-mai, septembrie, octombrie si noiembrie, crescand in schimb in lunile februarie, iunie si decembrie. La randul lor numarul infractiunilor cu violenta savarsite de autori necunoscuti a scazut cu 30%. Raportat la 2006, anul trecut agentii au reusit sa identifice mai multi faptasi din sesizarile inregistrate initial cu autor necunoscut.

POLITISTI IN STRADA! In schimb, multi dintre politistii bucuresteni risca sa ramana in strada. Din bilant rezulta ca 11 sedii au situatia juridica incerta, dintre care unul a fost retrocedat. Desi s-au facut numeroase demersuri intreprinse catre alte ministere sau institutii pentru repartizarea unor noi spatii nu s-a primit niciun aviz favorabil pana in prezent. Pentru solutionarea acestei probleme, in acest an se va incerca accesarea fondurilor structurale europene pentru rezolvarea situatiei.

CAMPIONI LA ACCIDENTE RUTIERE! Daca la capitolul infractiuni s-ar parea ca rezultatele sunt favorabile, nu ne putem lauda cu acelasi lucru si la capitolul siguranta rutiera. Potrivit bilantului, numarul accidentelor grave din Capitala este in crestere in 2007 fata de anul precedent. In 2007 au fost inregistrate 841 de accidente grave (fata de 706 in 2006), in urma carora au fost ranite grav 758 de persoane (cu 118 mai multe decat anul precedent). De asemenea, ca urmare a a acestor evenimente, au murit 118 persoane (cu opt mai multe decat in 2006). Bilantul indica si o crestere a numarului de accidente rutiere usoare, de la 3.130 produse in 2006, la 3.380 in 2007, precum si a numarului de persoane ranite usor, care a ajuns, in 2007, la 3.923, fata de 3.569 in 2006. Principalele cauze ale accidentelor au fost traversarile neregulamentare ale pietonilor (27%), neacordarea de prioritate vehiculelor (20%), neacordarea de prioritate pietonilor (11,5%), neasigurarea la schimbarea directiei de mers (9,5%), nerespectarea distantei intre vehicule ( 7,9%). Politistii au inclus, la capitolul "alte cauze", aproape un sfert (24,1%) din accidentele rutiere grave produse in Capitala in anul 2007.

IN 2010 AM PUTEA AVEA 1.475.000 VEHICULE! Numarul mare de masini inmatriculate in ultimii ani este o alta mare problema cu care se confrunta Capitala si care se accentueaza mai mult cu fiecare zi. Nu mai este o surpriza pentru nimeni traficul de cosmar si aglomeratia de care ne lovim zi de zi.

Potrivit unei estimari prezentate in cadrul bilantului, in anul 2010, numarul masinilor inmatriculate in Capitala ar putea ajunge la 1.475.000 de vehicule, calculele fiind facute pe baza datelor comparative anuale, cu punct de plecare anul 1992, cand, in Bucuresti erau inmatriculate 409.947 masini.

Sindicat nouDe la finalul anului trecut, politistii au si o noua structura sindicala, adresata in principal agentiilor de politie, dar si ofiterilor de politie carora li se aplica Statutul politistului. Sindicatul National al Agentilor de Politie din Romania a fost infiintat pentru a promova si a apara interesele si drepturile agentilor romani de Politie si este condus de Iulian Surugiu.

An bun pentru jandarmiPeste 200.000 de misiuni executate si amenzi aplicate in valoare totala de peste un milion de lei. Acesta este bilantul jandarmilor romani pe 2007, prezentat ieri de adjunctul sefului Inspectoratului General al Jandarmeriei, generalul Olimpiodor Antonescu. Cele mai multe probleme au fost pe linia asigurarii si mentinerii sigurantei publice, la care se adauga cele peste 1.000 de misiuni executate de detasamentul din Kosovo. Raportul de ieri a cuprins si activitatea jandarmilor montani, care au salvat anul trecut mai bine de 550 de persoane aflate in dificultate. Generalul Antonescu a amintit si de achizitionarea a 13 masini de teren, ca prima etapa dintr-un program ce vizeaza cumpararea a 455 de vehicule. Adjunctul sefului Jandarmeriei a mentionat si faptul ca, prin serviciul de relatii publice, institutia a declansat o campanie media pentru prevenirea violentei in scoli. Prezent la eveniment, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a apreciat pozitia de varf pe care Jandarmeria o ocupa in topul increderii populatiei, asa cum reiese din sondajele de opinie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.