Lichidarea falimentarei Societati pentru Inchiderea-Conservarea Minelor (ICM) este o afacere cu multe milioane de euro in coada, iar societatile de profil se bat pentru a pune mina pe afacere.

Societatea ICM are datorii catre creditori in valoare totala de 20.000 de miliarde de lei vechi, dintre care 19.000 de miliarde catre bugetul de stat. Asadar, un comision de numai 1% din suma totala inseamna 200 de miliarde de lei vechi,. Creantele sint insa cele mai vinate bunuri ale ICM SA. In contul unor datorii neachitate, societatea ar putea obtine si vinde in piata 30-40% din capitalul social al complexurilor energetice Turceni si Rovinari si 2% din CE Craiova. De asemenea, ICM ar putea pune mina pe 65,89% din Societatea Nationala a Lignitului (SNLO), unul dintre cei mai importanti furnizori de carbune din Romania.

Initial, judecatorul sindic a numit ca administrator/lichidator al ICM SA firma craioveana BNP Consult SPRL. Ulterior, Ministerul Economiei si Finantelor, care are in subordine Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), principalul creditor al ICM, a organizat o selectie de oferte in urma careia cistigatoare a fost desemnata societatea de lichidare Siomax din Tirgu-Jiu, cu un comision de succes de 0,98% din valoarea recuperata. BNP Consult, care a cerut 0% comison si 0,5% din recuperarea creantelor, nu a fost de acord cu decizia luata, contestind-o in instanta, iar in prezent procesul se judeca la Curtea de Apel Bucuresti.

Pina la solutionarea litigiului dintre BNP si minister, adunarea comitetului creditorilor, intrunita pe 20 decembrie 2007, a decis ca lichidator al ICM sa fie numita societatea bucuresteana Rovigo SPRL, care solicita un comision de 0,98%, dind noi motive de nemultumire celor de la BNP Consult.

Societatea Rovigo, din Bucuresti, este patronata de Vasile Deleanu, cunoscut si sub numele „Caciula", un personaj despre care presa a scris ca a fost ofiter acoperit al Securitatii. „Sa lasam in plata istoriei ce a fost. Asta se intimpla acum 20 de ani. In ceea ce priveste cazul ICM, adunarea creditorilor ne-a numit, chiar daca unor creditori nu le place de noi. AVAS si ANAF ne prefera pe noi, probabil ca sintem mai cuminti. Unii dintre creditori, cit si BNP Consult au contestat decizia, pe 16 ianuarie se va judeca si abia dupa aceea vom fi pe cai", a anuntat Deleanu.