Peste 170 de mistreti au devenit trofee de vinatoare ale invitatilor omului de afaceri.Oamenii de afaceri invitati de Ion Tiriac la Balc au avut succes in prima zi de vinatoare

Impuscaturile se aud dincolo de gardul electrificat si de poarta de lemn masiv, pe care diverse insemne avertizeaza ca este un domeniu privat. Accesul interzis. In fata portii, jurnalistii asteapta sa vada cine iese, cine intra. Dupa ecoul impuscaturilor incearca sa ghiceasca pe unde sint vinatorii. Uciderea porcilor mistreti a inceput dis-de-dimineata, iar peste 200 de oameni participa la ea. Dintre acestia, aproximativ 30 sint invitatii omului de afaceri Ion Tiriac. Printre ei se numara Wolfgang Porsche, dar si printul Dimitrie Sturdza.

Este al patrulea an cind Ion Tiriac organizeaza o astfel de vinatoare, catalogata drept macel de catre asociatiile de ecologisti si cele pentru protectia animalelor, din cauza modului in care se desfasoara. Mistretii se afla intr-un tarc imens, de 1.400 de hectare, imprejmuit cu garduri incarcate de curent electric, dupa cum spun semnele de pe ele. Gonasii, oameni de-ai locului, angajati pentru vinatoare, haituiesc mistretii cu ciini si galagie multa. Ii mina spre liniile de tragere, acolo unde stau vinatorii. „Au puscat cam 160, 170 azi. Noi i-am ridicat si i-am dus la locul unde se eviscereaza", povesteste, sub protectia anonimatului, unul dintre localnicii angajati. Oamenii se tem sa vorbeasca cu presa, pentru ca simbata dimineata doi dintre gonasi au fost „goniti" acasa dupa ce au discutat cu jurnalistii.

„Azi or fost doua goane. Acuma se face analiza medicala, dupa care ii duc. Nu stiu unde. La camine, la restaurante, nu stiu", mai spune omul. Are parul carunt si stie toate povestile vinatoresti ale Balcului. „Eu am participat si pe vremea comunista, si in alti ani. Pentru mine e o placere. Aici am crescut, aici e padurea", arata el spre dealurile din preajma. Recunoaste ca vinatul mistretilor e periculos. Dar „in orice meserie este un risc. Ni s-a facut protectia muncii. Stim sa ne ferim, am crescut cu animalele, ne protejam si sint si vinatori care acopera animalele ranite (le ucid, pentru a nu ataca oamenii - n.r.)".

Domeniul de la Balc are peste 11.000 de hectare, iar tarcul unde are loc uciderea mistretilor masoara cam 1.400 de hectare. Una dintre partidele de vinatoare cele mai controversate care au avut loc aici s-a desfasurat in 2005, cind au fost impuscati 185 de mistreti. Fostul premier Adrian Nastase era unul dintre „obisnuitii" evenimentelor organizate la Balc. Nici „recolta" de anul acesta, dupa cum ii spun vinatorii, nu e departe de aceasta cifra, ba poate chiar a depasit-o. Duminica a mai fost organizata doar o goana, iar Ion Tiriac a fost printre primii care au parasit domeniul. Foarte zgircit in declaratii, el a ironizat ziaristii care voiau sa afle cine ii sint invitatii, spunindu-le ca „invitatii sint aia care au fost intotdeauna si care pot sa vina. Numele? Va pot spune cine nu vine: nu vine Bush si nu vine Putin".

Departe de poarta domeniului, pe dealuri inglodate de noroi dupa zapada topita, gardul de sirma este rupt. Se poate intra fara probleme. Pe jos, printre frunze, se zaresc coceni de porumb, urme de mistret si o mai veche linie de tragere. Zona nu pare afectata de aceasta vinatoare, desi strigatele si impuscaturile se apropie. Domeniul de la Balc a fost folosit si de Nicolae Ceausescu, tot pentru vinatoarea de mistreti. „Acum e altfel organizarea, altfel hranirea. In comunism nu era gardul, nu era electrificat. Goanele se faceau asemanatoare, dar atunci numai dinsul (Ceausescu - n.r.) putea sa traga. Noi minam spre el si daca erau numai raniti mistretii si se intorceau, ii mai puscau si vinatorii, dar cu aprobare", rememoreaza localnicul.

Unul dintre colegii sai in ziua de vinatoare a fost un adolescent, tot din sat, care a lucrat la adunat mistretii. „Cel mai mare o fost de 240 de kilograme azi. 12 oameni abia l-or ridicat sa il puna in jeep, ca tractorul nu o urcat pina unde era mort", spune el. Treaba asta se transmite din tata in fiu, marturiseste tinarul. A cistigat ceva bani pentru munca lui. „In functie de cine ce-o facut, or luat 150, 350- 400 de lei", spune barbatul. La haituirea mistretilor, oamenii au mers cu copoi ardelenesti, dar si cu alti ciini, mai dezvaluie ei. „Inauntru ii foarte organizat, cu traseu stabilit, sunet de goarna, se da prin statie tot. Noi de mici invatam, e ca si un sport", mai spune adolescentul.

Invitati celebri in fiecare an Anul trecut, la vinatoarea de la Balc au fost prezenti zeci de oameni de afaceri si politicieni din mai multe tari, printre care: Wolfgang Porsche (mostenitorul companiei auto cu acelasi nume), Siegfried Wolf (presedintele companiei producatoare de componente auto Magna Europa), Carlo Pesenti (presedintele consortiului Italcementi), Franz Rauch (cel mai mare producator de sucuri naturale din Europa), Rudolf Streicher (politician austriac, fost ministru in mai multe guverne, fost candidat prezidential si lider al Partidului Socialist), Mark Miles (fost presedinte al Asociatiei Tenismenilor Profesionisti). Printre oaspetii romani s-au numarat fostul premier Petre Roman, printul Dimitrie Sturdza, oamenii de afaceri Elan Schwartzenberg, Sandu Georgescu si Dragos Dobrescu (imobiliare), Tinu Sebesanu (directorul general al Howard Johnson Grand Plaza). A mai fost invitat, fara sa vina insa la Balc, pilotul german de Formula 1 Ralf Schumacher.

Satenii ar vrea mai multe vinatori Vinatoarea de la Balc a inclus si momente de petrecere ori artistice, sustinute de un ansamblu folcloric. Simbata seara, la crisma satului, oamenii dadeau pe git pahare de tuica, iar masinile de teren cu geamuri fumurii care duceau invitatii lui Tiriac treceau in tromba pe drum. Omul de afaceri creste sute de mistreti pe domeniul de la Balc pentru a organiza astfel de vinatori private. Localnicii insa ar prefera ceva mai multa publicitate, pentru ca, spun ei, poate asta ar aduce si alti investitori in zona care sa le repare macar drumurile. Se feresc sa spuna asta cu glas tare: totusi, vinatorile le aduc bani. Mistretul e o sursa de venit, indiferent cum e ucis.

Pentru a afla numarul de mistreti impuscati la Balc in ultimii 3 ani, accesati www.cotidianul.ro/select