Capitala Moldovei a devenit teatru de razboi pentru sefii „ordinului cavaleresc de Malta“. Thomas Molendini, mare prior al tarilor de Est (printre care si Romania), il acuza de impostura pe ieseanul Dorin Potolinca. La randul sau, Potoli
Capitala Moldovei a devenit teatru de razboi pentru sefii „ordinului cavaleresc de Malta“. Thomas Molendini, mare prior al tarilor de Est (printre care si Romania), il acuza de impostura pe ieseanul Dorin Potolinca. La randul sau, Potolinca pretinde ca el este prior al ordinului. In conflict sunt implicati si alti doi ieseni, profesorii Doru Tompea si Vasile Burlui, fiecare intr-una din taberele rivale, care isi proclama suprematia si legalitatea. Thomas Molendini este reprezentant al celui de-al 76-lea Mare Maestru Louis Scerri Montaldo, iar Potolinca este partizanul autoproclamatului al 77-lea Mare Maestru, Basilio Cali. Acesta a fost expulzat din ordin, dar continua sa se proclame cavaler de Malta. Potolinca spune ca exista un proces pe rol si justitia nu s-a pronuntat cu privire la expulzarea „Marelui Maestru“ Basilio Cali.

Din batalionul de cavaleri ai acestuia mai fac parte profesorul iesean Doru Tompea, lider PSD Iasi, Nicu Bujor, care este si reprezentantul familiei Sturdza in Romania, Vasile Catea, vicelider PSD Iasi, dar si vicepresedinte al Federatiei Romane de Box, doi printi Sturdza, Gheo rghe si Dimitrie, actorul Jean Constantin si, dupa declaratiile membrilor gruparii, alte personalitati ale caror nume sunt insa tinute secreet.

2007, anul vrajbei lor
In ianuarie 2007, Ordinul Sfantului Ioan de Ierusalim - Cavaleri de Malta, a inceput, sub coordonarea cuplului de la Iasi Dorin Potolinca - Basilio Cali, sa produca, pe banda rulanta, titluri de cavaler pentru cei care doreau sa plateasca o taxa piperata. Potolinca se dadea drept prior pentru tarile de Est, iar Cali - Mare Maestru al ordinului. Dupa prima transa de innobilati de la Iasi, a mai urmat o tura, in iunie, la Arad, unde o alta transa de buni platnici a primit acolada.
La finele anului trecut insa, mai multi cavaleri ai ordinului au sosit din Italia la Iasi, unde au facut o ancheta, Potolinca fiind acuzat de extorcare de fonduri. Dorin Potolinca a fost expulzat pe 14 decembrie din ordin, printr-un act parafat de Marele Maestru Louis Scerri Montaldo. Potolinca, stabilit acum la Suceava, a fost acuzat si de „comportament insidios, care a defaimat prestigiosul nume al Ordinului Suveran al Sfantului Ioan de Ierusalim, Cavalerii de Malta, inseland si extorcand multe persoane“. Expulzarea sa urma celei a lui Basilio Cali, care fusese dat afara, printre altele, pentru „comportament nedemn“ inca din 3 ianuarie 2007.

Schisma a pornit la Iasi
A existat un proces in instantele din Malta (a carui sentinta am publicat-o in urma cu cateva zile), in urma caruia Basilio Cali a primit ordin de interdictie sa isi mai aroge vreo calitate in ordin.
Atat Cali, cat si Potolinca sustin insa ca au abordat o noua cale de atac, ca au facut recurs si ca situatia nu s-a definitivat.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.