Fostul prim-ministru britanic, Tony Blair, a fost angajat ca asesor politic, cu program redus de lucru, de catre banca americana JP Morgan. Aceasta este prima sa numire intr-o functie la o intreprindere privata. Blair, care dupa ce a abandonat Downin
Fostul prim-ministru britanic, Tony Blair, a fost angajat ca asesor politic, cu program redus de lucru, de catre banca americana JP Morgan. Aceasta este prima sa numire intr-o functie la o intreprindere privata. Blair, care dupa ce a abandonat Downing Street, in iunie anul trecut, a fost numit trimis special al cvartetului international (SUA, Uniunea Europeana, Rusia si ONU) pentru Orientul Mijlociu, aduce la JPMorgan "experienta si contactele sale politice", au informat mediile de presa britanice. Desi banca nu a dezvaluit ce salariu va primi Blair, se speculeaza ca va castiga peste un milion de dolari pe an. Ziarul britanic "Financial Times" publica declaratiile lui Blair, care precizeaza ca astepta sa primeasca si alte oferte similare de la companii din diferite sectoare economice. "Intotdeauna m-a interesat comertul si impactul globalizarii". Fostul lider laburist castiga oricum destul de bine din conferintele pe care le tine in toata lumea, continua ziarul citat. Tony Blair, care a trecut in decembrie de la anglicanism la catolicism, planuieste sa lanseze, in acest an, Fundatia pentru dialog intre religii si sa se implice in lupta impotriva schimbarii climatice, au mai aflat ziaristii. Presedintele francez Nicolas Sarkozy l-a propus candidat pentru presedintia UE, dar aici "exista o opozitie puternica in toate sectoarele, care nu-l iarta pentru participarea sa la invazia in Irak alaturi de SUA", noteaza Financial Times. Ziarul mai dezvalie ca angajarea lui Blair la banca a fost discutata de catre avocatul american Robert Barnett, care a negociat si un avans de 10 milioane de dolari pentru Blair. "Dupa ce n-a mai fost prim-ministru, mai multe companii din sectorul serviciilor financiare s-au pus in contact cu mine pentru a obtine colaborarea lui", declara Barnett. Pentru functia de emisar in Orientul Mijlociu, Blair nu primeste niciun salariu, desi Londra a donat circa 800.000 de dolari intr-un fond special al ONU, pentru a ajuta "tehnic si operativ" biroul permanent de la Ierusalim.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.