Aproape ca a devenit un mimetism ca, de doua ori pe an, oficiali ai Culturii noastre sa-l 'omagieze>> pe Mihai Eminescu. Aceleasi evocari debordante de patriotism, aceleasi 'ovatii>> si o simpla curiozitate... 'Cam cate statui ale poetului exista i

Aproape ca a devenit un mimetism ca, de doua ori pe an, oficiali ai Culturii noastre sa-l 'omagieze>> pe Mihai Eminescu. Aceleasi evocari debordante de patriotism, aceleasi 'ovatii>> si o simpla curiozitate... 'Cam cate statui ale poetului exista in Romania?>>... Un raspuns clasic: 'Nu stim!>>

Curiosi, asadar, sa aflam, cu aproximatie, cate monumente (statui si busturi) inchinate 'poetului - nepereche>> se gasesc pe teritoriul Romaniei, ne-am cam 'invartit in cerc>>, cum se spune. Adresandu-ne Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) - autoritatea centrala in domeniu - raspunsul a fost unul evaziv: 'O statistica?!... Nu cred ca avem asa ceva... mai sunati maine sau poimaine, sa vedem ce putem face>>, ne-a declarat Virgil Nitulescu, fost secretar de stat pe probleme de patrimoniu, actualmente secretar general al ministerului. In cele din urma, un functionar al institutiei ne-a oferit cateva date. Astfel ca, potrivit MCC, in Romania exista sase monumente Mihai Eminescu despre care se cunosc date sigure. Explicatia lispei de informatii a fost, 'faptul ca, in spatiul rural, exista foarte multe monumente realizate doar cu avizul Comisiei Zonale pentru Monumente de For Public, prezenta acestora nefiind, in mod regulat, 'raportata>> Comisiei Nationale. Legea 120 a Monumentelor de For Public a fost adoptata in 2006, abia din acest an MCC centralizand datele>>, ne-a precizat Monica Morariu de la Directia Generala Patrimoniu Cultural National. Din acest motiv, informatiile noastre sunt redate cu aproximatie.

In Capitala, sunt mai multe monumente ale lui Mihai Eminescu. In Squarul din fata Ateneului Roman se afla statuia poetului, al carei autor este Gheorghe Anghel. Cel dintai bust din ghips a fost amplasat in Sala Ateneului inca din anul mortii lui Eminescu - 1889. Lucrarea apartine sculptorului Marin Filip (cel care i-a luat si masca mortuara). De asemenea, in Rotonda Scriitorilor din Gradina Cismigiu se gaseste Bustul lui Mihai Eminescu, monument sculptat de Ion Jalea in 1943, si aflat pe lista monumentelor istorice ale Ministerului Culturii si Cultelor. Cea de-a treia statuie este asezata in fata Muzeului Literaturii Romane, fiind realizata de Milita Petrascu. Efigia de pe monumentul funerar de la Cimitirul Belu (1890) este socotita tot o opera memoriala, autorul fiind Ioan Georgescu. Acelasi artist a realizat si Bustul poetului, amplasat in parcul orasului Botosani. Si in localitatea Dumbraveni din Suceava exista, din anul 1902, un Bust al 'Luceafarului>> realizat de Oscar Spaethe.

CEA MAI VECHE. Insa, cea mai veche statuie, nu bust, reprezentandu-l pe Mihai Eminescu, a fost dezvelita la 16 octombrie 1911, la Galati, sculptura fiind realizata de Frederic Storck. Cu un an mai devreme, Dimitrie Paciurea a incercat realizarea unui Monument Mihai Eminescu, insa macheta a fost distrusa in timpul transportului pentru o expozitie din strainatate. Din pacate, istoria recenta a statuii este una trista, 'muza>> lui Eminescu fiind vandalizata sistematic. Se pare ca, pentru a saptea oara, un misterios 'colectionar>> a furat mana muzei, desi statuia se afla in parcul din centrul municipiului Galati. De-a lungul timpului, mai multi sculptori s-au ocupat de remodelarea statuii.

In municipiul Iasi, un loc 'de suflet>> al poetului, sunt trei monumente dedicate memoriei lui Eminescu. Unul dintre acestea este o statuie din bronz, realizata de sculptorul Ion Schmidt Faur si inaugurata in 1929. Incepand din anul 1957, monumentul este amplasat langa Biblioteca Universitara 'Mihai Eminescu>>. Statuia a fost realizata prin subscriptie publica, chete si felurite actiuni, din initiativa Ateneului Popular Toma Cozma din Pacurari - Iasi si prin participarea mai multor iubitori ai poetului care au reusit sa adune bani.

Primul concurs pentru realizarea statuii s-a tinut la 2 mai 1927, unde s-au inscris sculptorii Ion Mateescu, Costin Petrescu, Vittorio Rossini, Ion Schmidt Faur. Al doilea concurs a avut loc cinci luni mai tarziu, adaugandu-se alte nume mari: Sorin Iordachescu, Mihai Onofrei si Ion C. Dimitriu-Barlad. Abia la cel de-al treilea concurs organizat la 26 mai 1928, s-a reusit gasirea unei figuri simbolice potrivite. In 'cursa>> finala au ramas trei artisti: Richard P. Hette, Ion Schmidt Faur si Ion Mateescu. Juriul a fost format din Mihail Sadoveanu, Orest Tafrali, I. Soarec, V. Costin, C. Manolache, Emilian Vasilovschi, C. Andeescu. S-a ales macheta prezentata de Ion Schmidt Faur si s-a hotarat ca piedestalul sa fie de 5,20 metri. Initial, statuia a fost amplasata in fata Facultatii de Litere a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, in locul unde este astazi statuia lui A.D. Xenopol. Monumentul a stat multa vreme acoperit de panze, intarziindu-se dezvelirea.

POVESTE. Eminescu are o infatisare "luceferiana" impozanta prin mantia cu care este imbracat. Statuia are 3 metri inaltime, ea dominand zarea Copoului. La picioarele poetului, se afla, ca si in viata, Intelepciunea - sub chipul unui barbat care isi sprijina capul in mana (in partea dreapta a statuii) si Poezia sau Iubirea - imagine feminina pentru care a servit ca model sotia sculptorului, pictorita - nascuta Nicolescu. Multor trecatori nu le sunt cunoscute adevaratele semnificatii ale monumentului, multi crezand ca Poezia este reprezentata de Veronica Micle, iar Filozofia de Sarmanul Dionis. Cel de-al doilea monument se afla in Parcul Copou, iar cel de-al treilea, un Bust, este situat in curtea Bisericii Trei Ierarhi.

In Vaslui, exista trei monumente publice ale poetului nostru national. Unul este situat pe strada principala a orasului, in fata scolii care-i poarta numele. Lucrarea apartine arhitectului iesean Gabriela Manole Adoc si a fost inaugurata in 1980. In Parcul Copou, pe Aleea Scriitorilor, gasim o statuie, realizata intre 1975 si 1979. Nu se cunoaste numele autorului. O astfel de statuie, inaugurata in 2000, exista si in parcul din fata Muzeului Judetean "Stefan cel Mare". Este realizata de arhitectul bucuresean Dumitru Passima. Tot la Vaslui, in interiorul Muzeului Judetean "Stefan cel Mare" se gaseste un bust in bronz, lucrare semnata de maestrul Marcel Guguianu.

La Barlad, cea mai importanta statuie dedicata memoriei lui Mihai Eminescu apartine maestrului Ion Irimescu si se afla amplasata in fata Teatrului Victor Ion Popa. Aceasta a fost dezvelita cu fast, in anul 1994. In total, in judetul Vaslui sunt 8 statui si busturi care il reprezinta pe Mihai Eminescu, din care una in comuna Miclesti. Si la Sibiu exista un monument al lui Eminescu, realizat de sculptorul Radu Moga, fiind inaugurat in octombrie 1938, in prezenta scriitorilor Ion Minulescu, Cezar Petrescu si a unui numeros public.

La Constanta, statuia poetului - nepereche, a fost realizata de sculptorul Oscar Han in 1930, atunci cand Consiliul Local a decis ca dorinta lui Eminescu in celebra poezie "Mai am un singur dor" sa fie indeplinita. Monumentul este amplasat pe malul marii, exact cum si-a dorit poetul.

La Focsani, Bustul lui Mihai Eminescu, situat in centrul orasului, a fost dezvelit la 22 iunie 1989, cand actrita Leopoldina Balanuta a recitat 'Scrisoarea I>>, gest catalogat atunci ca fiind primul moment de disidenta in Vrancea. Statuia a fost realizatata la initiativa profesorului Petrache Dima si sculptata de maestrul Guguianu.

CEL MAI NOU. Ultimul monument, inaugurat in 2005, si dedicat memoriei lui Mihai Eminescu se afla la Blaj, autor fiind artistul Mircea Spataru.

De asemenea, monumente inchinate lui Mihai Eminescu se mai regasesc, pe teritoril Romaniei, la: Timisoara, 1934; Putna, 1926, autor Oscar Han; Drobeta Turnu Severin si Craiova, autori Gheorghe Anghel si Dimitriu Barlad (bust); Siria, Sannicolaul Mare si Oravita, autori Romulus Ladea si Marcel Guguianu; Giurgiu, 1938, autor Cornel Medrea; Cluj - Napoca, 1976, in fata Teatrului National, autor Ovidiu Maitec; Dorohoi, autor Gheorghe Adoc; Braila, autor Dumitru Pasima; Targu Mures, autor Izsac Martin; Arad, autor Stoicu Petre; Orsova, autor Marcel Guguianu; Oradea, Arad; Brasov; Ploiesti, Bustul poetului a fost dezvelit la 15 iunie 1997; Deva, Slatina; Campulung Moldovenesc, autor Lucian Murnu; Falticeni, 2003, autor Ion Irimescu.
Eminescu, peste granite Memoria poetului nostru national a depasit de multa vreme granitele. Romanii din strainatate il au alaturi pe Mihai Eminescu, fie in Europa, fie peste Ocean. In Canada, monumente ale poetului exista la Montreal, in Place de la Roumanie, inaugurat in septembrie 2004 si realizat de Vasile Gorduz, la Campul Romanesc din Hamilton, realizat de Nica Petre, si in cea mai sudica asezare canadiana - orasul Windsor, provincia Ontario. In Europa, busturi si statui ale poetului se gasesc la Paris, autor Ion Vlad, Chisinau, Cernauti, Odesa, Caracas, 1997, autor Mihai Buculei, Budapesta. De asemenea, o statuie a lui Eminescu urmeaza sa fie dezvelita la New York, la 15 iunie, anul acesta, dupa cum ne-a declarat, in exclusivitate, sculptorul Marcel Guguianu, autorul viitorului monument.
Multumiri pentru sprijinul acordat, in realizarea documentarii, corespondentilor nostri locali, precum si familiei eminescologului Victor Craciun.

GALATI. Cea mai veche statuie a lui Eminescu, vandalizata sistematic


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.