Un afemeiat, zgircit si cu probleme comportamentale, spune Cecilia Sarkozy. Un om cu o energie de invidiat... „in toate domeniile", crede amicul sau Tony Blair.Dupa expunerea intensa a relatiei lui Sarkozy cu Carla Bruni
a urmat episodul doi: dezvaluirile Ceciliei
Foto: Reuters „In Statele Unite as fi democrat, in Marea Britanie sint laburist, in Franta as fi... probabil la guvernare!", a spus simbata Tony Blair, in franceza, spre deliciul asistentei, de la tribuna congresului UMP (partidul presedintelui Sarkozy, de dreapta). Facind aluzie la modul in care doctrinele politice au ajuns sa se intrepatrunda, Blair a adaugat: „Nu glumesc. Eu ramin alaturi de familia mea politica. As fi socialist, dar unul care are reforma la inima!". „Sigur, e socialist, dar pentru un asemenea socialist e intotdeauna loc in guvernul Frantei!", i-a raspuns Nicolas Sarkozy fostului premier britanic, care a fost invitatul de onoare al conferintei si pe care pare sa il sustina pentru postul de presedinte al Uniunii Europene. Acesta va fi creat prin noul tratat al UE in a doua jumatate a anului 2008, cind Franta va detine presedintia Uniunii. Sarkozy si-a laudat invitatul - pe care l-a numit „unul dintre «greii» Europei" -, pentru ca a convins Marea Britanie sa adere la tratatul european simplificat. „Sinteti norocosi ca aveti un presedinte ca Nicolas Sarkozy, cu atita energie... in toate domeniile", l-a flatat si Blair pe prietenul sau francez, in risetele publicului, facind astfel aluzie la tumultuoasa viata privata a acestuia, care l-a consacrat in ultimul timp in paginile ziarelor mai mult decit realizarile sale politice.

Cel mai recent, presedintele a ajuns din nou in atentia presei din cauza fostei sale sotii, Cecilia, care a incercat fara succes sa blocheze publicarea unei carti in care spune despre Nicolas ca este afemeiat, zgircit si ca „nu iubeste pe nimeni, nici macar pe propriii copii". Fosta prietena a Ceciliei, Anna Bitton, scrie in cartea intitulata „Cecilia" ca fosta doamna Sarkozy i-a relatat, la o luna dupa divortul de Nicolas, ca acesta are o „latura ridicola" pe care ea l-a ajutat sa o controleze in timpul casniciei lor de 11 ani, dar ca, dupa despartire, acesta s-a comportat „nedemn", stind in baruri de karaoke pina la 4 dimineata. „Nicolas nu se poarta ca un presedinte, are reale probleme comportamentale", ar fi declarat Cecilia. Cit despre anturajul acestuia, Cecilia spune ca sint „homosexuali si macho, o gasca de tineri ametiti de putere care se cred printii Parisului", adaugind: „Nu are prieteni adevarati; de aceea se inconjoara cu ai mei". „Sare pe niste fete ale caror nume nici macar nu si le poate aminti", se vaita fosta doamna Sarkozy, care de asemenea se intreaba cum va supravietui ea cu pensia alimentara ridicola pe care i-o plateste presedintele. Ea se consoleaza insa cu ideea ca macar fiul lor, Louis, de 10 ani, „nu va fi ca baietii lui, cu pantofi de 2.000 de euro". Jean (21 de ani) si Pierre (22 de ani) sint fiii lui Sarkozy dintr-o casnicie anterioara.

Liderul socialist François Hollande, care s-a despartit la rindul lui de fosta rivala a lui Sarkozy in cursa pentru Élysée, Ségolène Royal, l-a acuzat pe presedinte ca „ne transforma pe toti in voyeuri", expunindu-si public relatia cu Carla Bruni. Vinerea trecuta, zeci de jurnalisti au stat in fata primariei din arondismentul 16 parizian, unde locuieste Bruni, intrucit se zvonise ca cei doi urmau sa se casatoreasca.

Islamul nuclear cu ajutor francez Nicolas Sarkozy va semna un acord cu Emiratele Arabe Unite pentru colaborarea in domeniul tehnologiei nucleare civile, in cursul unui turneu pe care il va intreprinde in Arabia Saudita, Qatar si EAU. Acesta ar fi al treilea acord de acest tip, dupa cele cu Algeria si Libia, pe care presedintele francez il incheie de cind a venit la Élysée, in mai, scopul fiind „construirea increderii intre Vest si lumea musulmana".