O mare parte a acestui plan priveste dezvoltarea petrochimiei din partea careia se asteapta o marire a exporturilor, o mai buna acoperire a nevoilor locale, in special in  produse rafinate si o mai mare integrare in industria nationala.
Con
O mare parte a acestui plan priveste dezvoltarea petrochimiei din partea careia se asteapta o marire a exporturilor, o mai buna acoperire a nevoilor locale, in special in produse rafinate si o mai mare integrare in industria nationala.
Consiliul executiv al Sonatrach (Societe Nationale pour la Recherche, la Production, le Transport, la Transformation, et la Commercialisation des Hydrocarbures, Algeria) tocmai a decis sa aloce 45 de miliarde dolari in investitii in dezvoltarea companiei petroliere nationale 2008-2012, a indicat P-DG al Sonatrach, dl. Mohamed Meziane. O mare parte din suma va merge in petrochimie cu un volum de 20 de miliarde de dolari. Sonatrach a decis sa angajeze 10 miliarde de dolari in amonte, 6 miliarde de dolari in transportul hidrocarburilor, 1,8 miliarde de dolari in igiena, securitate si mediu. In 2008, Sonatrach prevede incheierea acordurilor de parteneriat in ceea ce priveste megaproiectele restante in domeniul petrochimiei, in numar de cinci: rafinaria de la Tiaret, o uzina de amoniac la Beni-Saf, proiectul de cracare de la Naphta din Skikda, proiectul de cracare a aburului si proiectul de deshidrogenare de propan. Pentru ansamblul acestor proiecte, discutiile sunt in curs in vederea alegerii partenerului(rilor). Anul trecut, Sonatrach incheiase acorduri de parteneriat cu Total, Orascom si Suhail (Oman). Acest program a suscitat interesul firmelor internationale: nemtii de la Man Ferrostaal si Lurgi, sauditii de la Sabic, japonezii de la Mitsui si Jol, chinezii de la CNPC, si kuweitienii de la Qurain. In ceea ce priveste transportul hidrocarburilor prin canalizari, cele 6 miliarde de dolari din investitii prevazute vor acoperi aproximativ partea Sonatrach in gazoductele Medgaz si Galsi. Cresterea fondurilor proprii, gratie cresterii pretului barilului de petrol, va permite Sonatrach sa acopere mai usor finantarea investitiilor. Valoarea acestui plan a evoluat, sa retinem, de la 30 miliarde dolari in 2006 la 45 de miliarde dolari in 2007 si 2008. Ca o noutate, cu punerea in aplicare a amendamentelor la legea hidrocarburilor, Sonatrach este constransa la cheltuieli pentru a acoperi partea sa de finantare, cel putin 51% in proiectele de explorare sau de dezvoltare a zacamintelor in parteneriat.
In ceea ce priveste explorarea, ritmul lucrarilor va fi mentinut. Eforturile se vor concentra pe lucrarile de decontur, fata de numeroasele descoperiri inregistrate in acesti ultimi ani: 18 in 2006, 20 in 2007. Obligati de conjunctura, Sonatrach si partenerii sai ca Total, Statoil, Repsol, Anadarko se vor grabi sa-si dezvolte in special rezervele de gaz.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.