Saptamana trecuta, evolutia preturilor la derivatele pe actiuni a fost una preponderent descendenta, pe fondul starii negative din piata la vedere.
Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj, considera ca "deprecierile au oferit castiguri consist
Saptamana trecuta, evolutia preturilor la derivatele pe actiuni a fost una preponderent descendenta, pe fondul starii negative din piata la vedere.
Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj, considera ca "deprecierile au oferit castiguri consistente shorterilor si, chiar daca au adus pierderi optimistilor pietei, au atras tot mai multi investitori, dovada numarul de pozitii deschise aflate in crestere. Tonul optimist pare a se mentine, intr-o oarecare masura, atata timp cat cotatiile futures sunt mai mari cu circa 5% decat preturile din piata la vedere".
La randul sau, un broker observa ca "piata derivatelor si-a etalat din nou marele atu, anume posibilitatea obtinerii unor castiguri pe trend descendent, iar cei care au identificat corect momentul initierii strategiilor short au castigat intr-un timp foarte scurt".
Conform unui oficial sibian, castigurile realizate de la inceputul anului de cei care s-au aflat pe pozitii de vanzare depasesc valoarea de 2 milioane de euro.
Cele mai cautate derivate au fost saptamana trecuta cele pe SIF 5, cu 35.127 de contracte. Evolutia preturilor a fost una descendenta pentru toate scadentele. Astfel, pentru martie, SIF 5 a scazut de la 4,3325 lei, maximul de luni, la 4,04 lei, minimul de vineri, scadenta pentru care operatiunile cu optiuni au avut o evolutie asemanatoare cu cea futures, preturile de exercitare coborand constant. Chiar daca pretul de exercitare a coborat, opinia generala este ca suportul major se afla la 4 lei, iar rezistentele la 4,35 lei, 4,5 lei, 4,65 lei si 5 lei. Pentru iunie, SIF 5 a coborat de la 4,5005 lei, maxim din sedinta de luni la 4,245 lei, in cea de joi, pretul de cotare de vineri fiind stabilit la 4,2654 lei, pentru septembrie preturile au fost de 4,5001 - 4,65 lei, iar pentru decembrie de 4,6 lei.
In cazul derivatelor, pe SIF 2 au fost tranzactionate 27.878 de contracte. Pentru martie, preturile au scazut de la 3,35 la 3,1818 lei, pretul de cotare de vineri fiind stabilit la 3,2149 lei. Pentru iunie, SIF 2 a fluctuat intre 3,3 si 3,56 lei, pentru septembrie intre 3,5 si 3,81 lei, iar pentru decembrie intre 3,6 si 3,8 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.