Salariul real, care ia in calcul salariul net raportat la inflatie, a crescut cu 2,4% in noiembrie anul trecut fata de luna octombrie, iar fata de luna octombrie 1990, salariul real a sporit cu 12,3%, respectiv cu 2,7 puncte procentuale mai mare deca
Salariul real, care ia in calcul salariul net raportat la inflatie, a crescut cu 2,4% in noiembrie anul trecut fata de luna octombrie, iar fata de luna octombrie 1990, salariul real a sporit cu 12,3%, respectiv cu 2,7 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in octombrie 2007, a anuntat saptamana trecuta, Institutul National de Statistica (INS) citat de NewsIn. Cresterile salariului mediu net din luna noiembrie s-au datorat acordarii primelor ocazionale, a unor sume din profitul net, negocierilor de salariu sau realizarii de productii mai mari.
Astfel, salariul mediu net a crescut, in noiembrie, cu peste 12% in activitatile de asigurari si ale Caselor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), intre 5% si 11% in sanatate si asistenta sociala, in administratie publica, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou sau intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale Caselor de pensii). Salariul mediu net a fost de 1.121 lei in luna noiembrie a anului trecut, cu 37 lei (3,4%) mai mare decat in luna precedenta, cele mai insemnate cresteri inregistrandu-se in domeniul asigurarilor si al Caselor de pensii, iar scaderi ale castigului mediu au existat in industria miniera si edituri.In transporturile aeriene au fost cele mai mari castiguri...INS a informat ca salariul mediu brut a fost de 1.522 lei in luna noiembrie 2007, cu 3,5% mai mare decat in luna precedenta. In acelasi timp, castigul salarial mediu net s-a majorat cu 3,4% fata de octombrie si a ajuns la 1.121 lei. Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 23,5%. Valorile cele mai mari ale salariului mediu net s-au inregistrat in activitatile de transporturi aeriene (2.768 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (645 lei).
De asemenea, in invatamant, transporturi terestre, fabricarea produselor textile, captarea, tratarea si distributia apei, comert, activitati anexe si auxiliare de transport; activitati ale agentiilor de turism, agricultura, vanatoare si servicii anexe, tabacirea si finisarea pieilor, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, industria metalurgica, productia de mobilier si alte activitati industriale neclasificate si fabricarea produselor din tutun cresterile salariale s-au incadrat intre 2% si 4%, potrivit datelor INS....iar in industria miniera cele mai miciStatistica a mai anuntat ca, in noiembrie, au existat si anumite domenii in care salariul mediu net a scazut, in special din cauza acordarii de prime in luna precedenta sau a realizarii unei productii mai mici. Astfel, cele mai mari scaderi (intre 1,2% si 4,3%) s-au inregistrat in industria miniera, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, transporturi pe apa, fabricarea substantelor si a produselor chimice, informatica si cercetare-dezvoltare si industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.