Interviul pe care regina Ana l-a acordat postului TVR 1 aduce a fragment de roman cu situatii-limita, scene de flirt princiar, fantome, bunatate si multa demnitate.Simbata seara, regina Ana a Romaniei si-a povestit pentru prima data viata la televizor, in fata Eugeniei Voda. A vorbit cu simplitate, de-a lungul unei ore, despre intilnirea sa cu regele Mihai si despre intepaturile cu socrul Carol al II-lea, despre momentele bune si cele proaste din viata de alteta regala sau despre slujba ei ca vinzatoare de panglici si flori artificiale la 20 de ani. Cind l-a cunoscut pe regele Mihai in exil, l-a invatat ce inseamna normalitatea: „Am mers la cinema impreuna, pentru ca regele nu stia cum se sta la coada la un cinematograf, cum se plateste... Da! Atunci fratele meu Michael si cu mine l-am invatat cum se traieste simplu, nu intr-un palat". Cind s-a casatorit cu el, iar Carol al II-lea i-a scris sfatuind-o sa-i fie o sotie buna, i-a raspuns ironic: „Sper sa fiu la fel de buna sotie pe cit de bun sot ati fost pentru soacra mea".

Regina i-a spus Eugeniei Voda ca nu a inteles niciodata ce inseamna sa ai singe albastru si a povestit amuzata cum, la un coafor newyorkez, o coafeza careia ii fusese prezentata „Queen Anne" a striga-t-o „Queenie" (reginuta). Nu s-a simtit niciodata ca o ruda saraca in intilnirile cu ramurile mai viguroase ale familiei pentru ca „e formidabil sa-ti intilnesti familia" si le-a declarat prietenie vinzatorilor obisnuiti, pasarelelor pe care le hraneste la geam si fantomelor: ,,Prin camerele copiilor (n.r. - la Bramshill) bintuia fantoma unei doamne in alb. Iubea copiii, am auzit ca ar fi avut o poveste trista (...) Si aici (n.r.- la Palatul Elisabeta) este o fantoma. (...) E vorba de o femeie foarte draguta". Intrebata cum isi imagineaza fericirea, regina Ana a raspuns: „Nu am nevoie sa-mi imaginez, sint fericita".

La 30 de ani dupa ce Nicolae Ceausescu a fost plimbat cu fast prin Londra de regina Angliei, regina Ana nu are ce sa-i reproseze altetei regale: „Nu, pentru ca nu regina e cea care invita. (...) Toate vizitele oficiale sint hotarite de guvern. Noi, regii, sintem acolo ca sa-i primim pe oaspeti, ca sa fim prezenti(...) Un rege nu este manipulat, ci este folosit, gratie pozitiei lui".

Cititi interviul integral cu regina Ana a Romaniei pe www.cotidianul.ro/select