Presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, liberalul Radu Stroe a sugerat ieri, intr-o declaratie pentru“Gardianul“ ca cei 50 de ani, perioada de timp anuntata de catre presedintele Traian Basescu ca fiind termenul de secretizare a 'dosarului rapirii din Irak>>, ar putea sa expire, prematur, in cursul lui 2008.

Astfel, in legatura cu recentele stenograme ale convorbirilor dintre Omar Hayssam si Ciprian Nastasiu, Stroe a mentionat ca a solicitat Serviciului Roman de Informatii precizari cu privire la unele afirmatii cuprinse in transcriptul convorbirilor telefonice dintre procurorul Nastasiu si Hayssam. El a tinut sa mai sublinieze si faptul ca solicitari de informare pe aceasta tema nu au fost trimise numai la SRI.“Comisia a solicitat precizari si de la Parchet, MIRA, Doi s'un sfert si Politia de Frontiera“, a aratat Stroe. El a concluzionat, ca in functie de raspunsurile pe care Comisia SRI le va primi de la institutiile vizate, s-ar putea ajunge chiar la desecretizarea tuturor convorbirilor purtate de catre Omar Hayssam.“Am vazut de altfel, ca si Hayssam cere acest lucru“, a mai spus Stroe. O astfel de initiativa ar putea sa dea un curs interesant“dosarului rapirii din Irak“, din 2005, a celor trei ziaristi romani.“In functie de raspunsurile pe care le vom primi vom vedea pana unde se intinde posibilitatea noastra (a Comisiei SRI-n.r.) de a actiona. Trebuie sa vedem daca s-a interceptat cu mandat, daca a interceptat doar SRI... Asteptam raspunsuri. In functie de rezultate s-ar putea ajunge chiar la desecretizarea tuturor convorbirilor purtate de Hayssam. Vom vedea si daca trecem la audieri“, a mai explicat liberalul Radu Stroe.

'Profesorul>> Basescu?
Totodata, seful Comisiei SRI nu exclude ipoteza lansata de „Gardianul“, potrivit careia „profesorul“ din stenogramele Hayssam-Nastasiu este sinonim cu presedintele Traian Basescu.