Nici nu a inceput bine anul si Inspectorii OPC au inceput sa imparta amenzi magazinelor alimentare care pun in pericol sanatatea cumparatorilor. Pe rafturile magazinului Kaufland din Targu-Mures, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Mures au gasit cascaval mucegait, cu data de expirare depasita de cateva saptamani. La fel si la magazinul Spar din oras. Aici insa, valabilitatea cascavalului nu expirase decat de patru zile. La magazinul Real se comercializa prajitura „de casa“ expirata de mai bine de 48 de ore, cu semne evidente de alterare. Tot la magazinul Kaufland, inspectorii de la OJPC au gasit la vanzare batoane de peste al caror termen de valabilitate expirase de cel putin o luna si jumatate.

Pentru astfel de atentate la sanatatea publica, o amenda de numai cateva mii de lei pare, totusi, prea putin. Un caz grav a fost identificat de inspectorii OJPC la magazinul Spar: un produs avea afisat pe raft un pret, dar la casa, prin scanarea codului de bare, rezulta alt pret. Unul, fireste, mai mare. Printre neregulile depistate de inspectorii OPC la ultimele controale s-au mai numarat si absenta denumirii importatorului sau producatorului de pe etichete, lipsa termenului de valabilitate a unor marfuri alimentare si a traducerii in limba romana a compozitiei unor alimente.

Despre sumedenia de nereguli identificate de catre inspectorii oficiilor judetene pentru protectia consumatorului din Mures, Cluj, Neamt, Arges si alte judete in activitatea marilor lanturi de magazine, ziarul nostru a mai scris. Kaufland, Profi, Billa, Real si alte mari unitati comerciale au incasat, anul trecut, amenzi insumand zeci de mii de lei. Se pare insa ca sanctiunile nu ii impiedica pe comercianti sa atenteze, in continuare, la sanatatea cumparatorilor.

Kaufland incepe anul cu stångul
In primele zile din 2008, inspectorii OPC au gasit numeroase nereguli la hipermarketul Kaufland. Acesta nu se afla la prima abatere.