Evenimentul Zilei si-a inchis redactiile regionale. Nu ma mira. E inceputul falimentului. Falimentul unui ziar care prin traditie a fost o baricada de lupta impotriva celor mai puternici oameni din Romania (vezi campaniile impotriva presedintilor I

Evenimentul Zilei si-a inchis redactiile regionale. Nu ma mira. E inceputul falimentului. Falimentul unui ziar care prin traditie a fost o baricada de lupta impotriva celor mai puternici oameni din Romania (vezi campaniile impotriva presedintilor Ion Iliescu, Emil Constantinescu si a premierului Adrian Nastase), pentru a fi azi, ca proprietate a trustului de presa prezervativ, Ringier, ciomagul cu care Traian Basescu indoaie spinarile adversarilor. O dovada a acestei ipostaze de Scanteie Cotrocenista (nu intamplator, Evenimentului Zilei i se spune Oficiosul) o constituie abordarea cazului Norica Nicolai. In timp ce toate ziarele serioase au tratat cu circumspectie asa-zisele dezvaluiri ale lui Traian Basescu despre activitatea de procuror a Noricai Nicolai inainte de decembrie 1989, Evenimentul Zilei s-a grabit sa ia pozitie de drepti si sa demonstreze, in termeni de telenovela, ce rau a facut procurorul Norica Nicolai unui nevinovat.

Desi articolele din celelalte gazete arata ca Valerica Ionita n-a facut o ora puscarie, pentru a-l servi pe Traian Basescu in refuzul anticonstitutional de a iscali propunerea lui Calin Popescu Tariceanu, Evenimentul Zilei il boceste (la propriu!) pe Valerica Ionita, pentru ca ar fi facut puscarie din cauza "criminalei" Norica Nicolai. Nitel mai departe bucatareasa de sovhoz care insaileaza comentariile politice zilnice ale ziarului il mangaie pe la subtiori pe Marele Barbat, cu stiloul devenit limbuta, pentru inaltele standarde de profesionalism si moralitate la care ii supune pe candidatii la posturile de ministri. Aruncandu-mi din intamplare privirea pe documentele reproduse in unele ziare, am simtit nevoia sa ma ridic in picioare si sa-l aplaud pe Traian Basescu. De ce?

Sentru ca domnul presedinte are curajul de a contrazice - si nu oricum, ci de la tribuna Palatului Cotroceni - concluziile Raportului de condamnare a comunismului intocmit de o gasca avandu-l in frunte pe fiul lui Leonte Tismaneanu, cel venit cu tancurile Armatei Rosii sa preafericeasca Romania cu stapanirea sovietica. Raportul infatisa regimul Ceausescu drept un regim criminal, in care oameni nevinovati erau trimisi la inchisoare in dispretul total al Codului de procedura penala. Dusmani ai inlocuirii cercetarii de istorie cu pamfletul ieftin, dar mai ales interesat, noi am atras atentia ca lucrurile au fost nitel mai complicate.

La un an de cand a citit acest Raport de la tribuna Parlamentului, Traian Basescu face un gest spectaculos de reabilitare a regimului Ceausescu. Valerica Ionita a fost implicat intr-un furt din avutul obstesc. Se stie ca o asemenea infractiune era urmarita si condamnata in chip necrutator din ordinul lui Nicolae Ceausescu. Potrivit dezvaluirilor lui Traian Basescu, in anul de gratie 1988, un procuror de la Calarasi (Norica Nicolai) a facut obiectul unei anchete severe din partea Inspectiei Procuraturii Generale a RSR si sanctionat cu Avertisment, pentru ca a incalcat dreptul la aparare a unui cetatean acuzat de furt din avutul obstesc. Anticomunist fiind, citesti si-ti faci cruce. In Romania lui Traian Basescu, procurorii Parchetului General si ai DNA au incalcat in chip flagrant nu doar dreptul la aparare, ci mai tot Codul de procedura penala, pentru a transpune in viata inaltele indicatii de la Cotroceni. A fost vreunul sanctionat? A fost atins Dan Voinea fie si macar cu o mustrare dupa toate greselile comise in ancheta penala declansata impotriva nu a unui amarat din Vasilati - Calarasi, ci impotriva fostului presedinte al tarii?!

In Romania lui Nicolae Ceausescu a fost posibil ca un procuror sa fie sanctionat, pentru ca n-a respectat o procedura de caz in anchetarea unui furt din avutul obstesc, infractiune pentru care Nicolae Ceausescu daduse dispozitie Parchetului sa n-aiba mila. Pai daca regimul Ceausescu ar fi fost acel regim criminal, al ilegalitatilor comise in numele luptei pentru apararea avutului obstesc, ar mai fi catadicsit ditamai Procuratura Generala sa ancheteze si sa sanctioneze nerespectarea Codului de procedura penala de catre un procuror de la Calarasi?! Fara sa vrea, in ura sa fata de Norica Nicolai, Traian Basescu a adus o contributie remarcabila la reabilitarea regimului Ceausescu. Oferind institutiilor abilitate azi sa controleze activitatea procurorilor modelul de severitate a Procuraturii Generale a RSR fata de respectarea pana la virgula a procedurilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.