Uzinexport va renova cateva fabrici de ciment din Irak

Compania romana Uzinexport va participa, in cadrul unui consotiu, la renovarea celor mai importante trei fabrici de ciment din Irak, proiectul urmand sa fie derulat impreuna cu alte doua grupuri, a declarat, vineri, ministrul irakian pentru industrie si minerale Adel Karem, citat de Reuters.

Trei consortii, sustinute financiar si tehnic de Uzinexport, compania libaneza Seament si KHD din Germania, au castigat in urma unei licitatii un contract pe termen de 15 ani pentru modernizarea fabricilor Muthana, Kirkuk si al-Qaem, din sudul, nordul, respectiv vestul Irakului. Toate cele trei unitati de productie se afla in proprietatea statului. (Mediafax)

Protectie pentru specialitatile traditionale in UE

Producatorii romani vor putea obtine un nou tip de protectie pentru alimentele traditionale, prin inregistrarea acestora ca specialitati traditionale garantate in UE, ceea ce inseamna ca oricine va dori sa produca specialitatea respectiva va trebui sa respecte reteta deja inregistrata.

"Proiectul de hotarare de guvern este in avizare la Departamentul pentru Afaceri Europene, urmand sa fie avizat de celelalte institutii. Dupa publicarea in 'Monitorul Oficial>>, producatorii vor putea solicita protectia unei specialitati traditionale, adica in prima parte a acestui an", a declarat Tudorel Balta, director in Minsterul Agriculturii. (Mediafax)

Citeste si:

AVAS a scos din administrare speciala 22 de societati

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a scos din administrare speciala 22 de societati din portofoliu, printre care Oltchim Ramnicu Valcea, Petromin, Baneasa, Petrotrans si mai multe institute de cercetare, pentru a permite inceperea sau finalizarea privatizarii firmelor. Printre firme se mai regasesc Uzina Midia Navodari, Plafar, Nicolina Iasi, Ciprom Ploiesti, Constructii Aeronautice Ghimbav. Printre institutele de cercetare care au fost scoase din administrare speciala se afla Institutul National de Sticla, Institutul National al Lemnului si INAR Brasov. (Mediafax)

Resursele de electricitate au scazut cu 2,7%

Resursele de energie primara si de energie electrica au scazut in primele 11 luni din 2007, comparativ cu perioada similara a anului precedent, cu 1,1%, respectiv cu 2,7%, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica (INS). Scaderea resursei de energie electrica s-a datorat scaderii productiei cu 17,9 miliarde KWh (-3,2%).

Productia din hidrocentrale a scazut cu 2,85 miliarde KWh (-16,6%), iar cea din termocentrale si centralele nuclearo-electrice a crescut cu 2,5 miliarde KWh (+0,7%), respectiv cu 814 milioane KWh (+16%). Exportul de energie electrica a fost in scadere cu 37,6%, fata de primele 11 luni din 2006.