Desi majoritatea tinerilor sub 35 de ani si-au dat semnatura si urmeaza sa dea si banii, inca nu stim cum va arata pensia privata la batrinete.

Administratorii fondurilor de pensii obligatorii au luat foc atunci cind cineva a avut tupeul sa le ceara garantarea unui randament egal cu rata inflatiei. La fel si adeptii capitalismului salbatic, care se pare ca au uitat diferenta dintre riscul unui plasament benevol si cel al unei pensii obligatorii. Atitudine un pic ciudata, pentru ca, la inceputul perioadei de aderare la fonduri, se tot aruncau prin piata randamente de peste 10% pe an, iar cum inflatia se masoara in continuare (speram!) cu o singura cifra, teoretic n-ar fi fost nici o problema cu garantarea. Se pare insa ca teoria nu ajunge!

Exista deci riscul ca fiecare dintre cei 3,5 milioane de cotizanti la sistemul de pensii private sa primeasca, real, la pensie, mai putin decit platesc. Temerea probabil ca a existat inca inainte de a incepe marea campanie de „pensionare", dar statul n-a luat-o in seama atunci cind ne-a obligat sa cotizam la pensiile private. Prostie, indiferenta sau, pur si simplu, graba?

Intrebari care se pun si in cazul altor intrebari: De ce nu exista o pensie minima garantata? Citi ani primesc pensia de la administratorul fondului privat la care am aderat? De ce nu exista un fond de garantare a contributiilor la sistemul de pensii private? Raspunsul mi-l aduc aminte dintr-o reclama: „Aceste aspecte vor fi reglementate ulterior". Ulterior, adica dupa ce am semnat si am dat banii!

Momentan, temerile nu se manifesta prea violent, pentru ca sistemul e la inceput si sumele in joc sint destul de mici - vorbim de doar 80 de milioane de euro pe an, in conditiile cotei de 2% si a salariilor actuale. Salariul va creste insa, la fel si procentul, si, cum vorbim de vreo 25 de ani de cotizare, miza devine enorma. Ar fi de dorit asadar ca acest „ulterior" sa vina mai repede, pentru ca tinerii de azi care au fost obligati sa cotizeze vor realiza, o data cu trecerea timpului, ca pensia privata este mai intii pensie si abia apoi investitie. Imi amintesc ca un fond de pensii private (facultative, e-adevarat) a reusit dupa citeva luni de viata sa ofere un randament de minus 22%. Deocamdata n-a protestat nimeni, dar cu siguranta alta va fi situatia daca, peste citiva ani, inflatia va fi mai mare decit cistigul din pensia obligatorie.