Mapa profesionala a Monicai Macovei - fost procuror in Parchetul ICCJ pana in anul 1997 si fost ministru al Justitiei intre decembrie 2004-aprilie 2007 - releva o serie de nereguli in activitate, de la intarzierea in rezolvarea cazurilor, pana

Mapa profesionala a Monicai Macovei - fost procuror in Parchetul ICCJ pana in anul 1997 si fost ministru al Justitiei intre decembrie 2004-aprilie 2007 - releva o serie de nereguli in activitate, de la intarzierea in rezolvarea cazurilor, pana la comunicarea deficitara cu superiorii.

Dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat numirea Noricai Nicolai la Justitie, invocand nereguli in dosarul profesional al acesteia, jurnalistii au solicitat Ministerului Public date profesionale cu privire la fostul detinator al portofoliului Monica Macovei.

Mai mult, presa a facut referire si la cazul procurorului Daniel Morar, seful Directiei Nationale Anticoruptie (numit de Macovei, in vara lui 2005-n.r.), care a determinat condamnarea Romaniei la Curtea Europeana de la Strasbourg in cazul lui Liviu Ciupe, sef al Directiei de Drumuri si Poduri Bistrita, arestat nelegal.

Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, si-a dat demisia, in anul 1997, din functia de procuror, dupa ce procurorul general al Romaniei de atunci, Nicolae Cochinescu, a solicitat un control al activitatii acesteia, sustin surse judiciare.

Controlul a avut loc la sfarsitul anului 1996, cand Monica Macovei era procuror in cadrul Parchetului General (actualul Parchetul al Inaltei Curti de Casatie si Justitie), Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica - Serviciul pentru drepturile omului si criminologie. ªeful direct al Monicai Macovei, procurorul Adrian Vlad, a constatat ca magistrata avea nesolutionate 5 lucrari din anul 1993, 54 din 1994, 46 din 1995 si 93 din anul 1996, spun sursele citate.

Activitatea acesteia a fost analizata de catre Sectia de inspectie a Parchetului General, inspectorul notand ca a fost dezamagit de atitudinea procurorului Macovei. "Domna procuror Macovei Monica Luiza intarzie in mod sistematic rezolvarea lucrarilor cu intervale foarte mari de timp, in mod nejustificat; dovedeste lipsa de oganizare in desfasurarea activitatii de procuror, in tinerea evidentelor lucrarilor; insubordonare in relatiile cu sefii ierarhici; intarzie la program in mod sistematic si lipseste nemotivat", nota inspectorul.

Controlul a relevat ca lucrarile nesolutionate de Macovei aveau o vechime intre 60 si 1.030 de zile.

In raportul de control, inspectorul da de inteles ca activitatea procurorului Macovei a fost superficiala. "Doamna procuror obisnuieste sa inchida lucrari ocolind controlul sefilor si nedand solutia, pentru documentare a se vedea xerocopii de pe lucrari de acest gen. De mentionat ca sub acest aspect a fost atentionata si de catre seful de serviciu. De asemenea, s-a mai remarcat ca doamna procuror, in relatiile cu seful de serviciu, foloseste biletele in locul convorbirilor directe. Din continutul unui astfel de bilet mai deducem si atitudinea sa superficiala in legatura cu modul operativ de solutionare a plangerilor venite de la cetateni, precum si modul in care intelege sa se poarte in relatiile cu colegii de serviciu", arata inspectorul Mihai Carstea.

In replica, Macovei afirma: "Raportul intocmit de procurorul inspector Carstea s-a inscris in practica abuziva a cercetarii disciplinare a procurorilor care nu erau iubiti de procurorii generali. Acel raport a fost intocmit pe fondul unui conflict pe care l-am avut cu procurorul general de atunci, Nicolae Cochinescu, care mi-a interzis o deplasare la Parlamentul European, la Bruxelles, unde fusesem invitata pentru o dezbatere, conflict in urma caruia mi-am dat demisia".
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.