Decizia de luni a bancii centrale de a majora dobanda de politica monetara de la 7,50 la 8% a avut un efect de doar cateva ore asupra cursului de schimb, dupa care incepand de marti leul a intrat pe o puternica panta descendenta, apropiindu-se cu pas
Decizia de luni a bancii centrale de a majora dobanda de politica monetara de la 7,50 la 8% a avut un efect de doar cateva ore asupra cursului de schimb, dupa care incepand de marti leul a intrat pe o puternica panta descendenta, apropiindu-se cu pasi repezi de importanta rezistenta de la 3,7 lei.
Deprecierea leului ar putea fi si o tactica a speculatorilor si bancilor de a forta mana BNR de a majora dobanda si in februarie, dupa ce inflatia de la finele anului trecut a urcat la 6,57%, cu 1,5 puncte peste intervalul tintit de banca centrala.
In acest sens, atrage atentia randamentul maxim acceptat de Trezorerie pentru titlurile de stat cu scadenta la sase luni, care a fost stabilit la licitatia de miercuri la 9% iar cel mediu la 8,76%, ceea ce poate reprezenta un semnal ca BNR ar putea urca dobanda mai sus cu inca cel putin o jumatate de punct procentual. Pe de alta parte, nici macar sterilizarile masive realizate de BNR pe segmentul monetar nu mai au efectele scontate. Astfel, joi BNR a atras 8 miliarde de lei (2,17 miliarde euro) in depozite cu scadenta la doua zile la o dobanda de 8% pe an, anuland in acelasi timp licitatia pentru certificatele de depozit la trei luni.
Pe acest fond negativ, cursul mediu de schimb a fluctuat saptamana trecuta intre 3,5798 lei, luni si 3,6822 lei, joi, pentru ca vineri el sa fie stabilit la 3,6620 lei.
Şedinta de vineri parea sa aduca o apreciere a leului, pe fondul unei usoare reveniri a bursei si a cumpararilor de moneda nationala din cursul diminetii. Sentimentele fata de leu s-au modificat insa in partea a doua a sedintei, atunci cand euro a urcat pe pietele londoneze la aproape 3,7 lei, in timp ce celelalte monede emergente au inregistrat aprecieri consistente. Astfel, euro a scazut la aproape 3,5750 zloti, fata de 3,59 - 3,60 zloti la inceputul saptamanii.
Cursul mediu al dolarului a fost marcat atat de evolutia raportului euro/leu, cat si de paritatea lui fata de moneda unica, el fluctuand intre 2,4387 si 2,5079 lei, maxim atins joi, vineri el coborand la 2,4788 lei.
Pe piata monetara dobanzile overnight si one week s-au mentinut, conform datelor BNR, in culoarul 7,3 - 8,4%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.