Cele doua fonduri ar pierde in jur de 250.000 de clienti daca arbitrul pietei de pensii private va schimba modalitatea de distribuire a celor care nu si-au ales fondul de pensii pina pe 17 ianuarie.

Arbitrul pensiilor private obligatorii (pilonul II) vrea sa modifice norma care prevede distribuirea aleatorie a romanilor, pentru a limita concentrarea excesiva a pietei. „Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va lua in calcul modificarea normei referitoare la distribuirea aleatorie a romanilor intrati la loterie, astfel incit acestia sa fie distribuiti catre fonduri cu o cota de piata sub 20%, pentru a se limita concentrarea excesiva a pietei", a declarat Ion Giurescu, vicepresedintele CSSPP. El a explicat ca norma ar putea fi modificata in aceasta luna, printr-o ordonanta de urgenta, pentru ca in februarie, cind se va face repartizarea finala, aceasta sa poata fi aplicata.

Directorul Allianz-Tiriac Pensii Private, Crin Andanut, considera ca, prin modificarea normei, CSSPP lucreaza de fapt in defavoarea romanilor. „Nu intelegem de ce CSSPP vrea sa-i dea pe romani pe mina unor fonduri mici, care nu prezinta siguranta financiara. Fonduri care astfel isi cresc cota in defavoarea celor mari si care automat in primii doi ani vor fi vindute de actualii administratori. Deci cei care pierd sint in fapt cetatenii", anunta seful Allianz-Tiriac Pensii Private. „Luarea unei asemenea decizii, fara ca noi sa fim consultati, ar fi jenanta. Regulile jocului nu pot fi modificate tocmai acum la final. Daca insa legea va fi modificata, cu siguranta ca o vom contesta in instanta. Nu ne permitem sa pierdem 150.000 de clienti pentru ca asa vrea CSSPP", adauga Radu Vasilescu, director ING Fond de Pensii.

Dupa primele sapte raportari, ING Fond de Pensii isi pastrase pozitia de lider, cu 958.977 de aderenti (32,97% cota de piata), locul al doilea in clasamentul fondurilor de pensii obligatorii fiind ocupat de Allianz-Tiriac Pensii Private, cu 749.657 de participanti atrasi si cu o cota de piata de 25,78%, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii (CNPAS). Vicepresedintele CSSPP considera ca la loterie vor intra aproximativ 450.000 de romani pina in 35 de ani, care nu au aderat din proprie initiativa la un fond de pensii pe pilonul II sau care au semnat mai multe acte individuale de aderare.

ING Fond de Pensii si Allianz-Tiriac Fond de Pensii ar putea pierde in jur de 250-270.000 de clienti in cazul in care Legea pensiilor ar fi modificata. Repartizarea aleatorie este definita in Norma nr. 31/2007 privind aderarea initiala si evidenta participantilor la fondurile de pensii private obligatorii. Potrivit acesteia, angajatii care nu au aderat la un fond de pensii pina pe 17 ianuarie 2008 vor fi distribuiti catre fondurile existente in functie de cota fiecaruia. Repartizarea va fi facuta de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), sistemul informatic fiind cel care va alege in locul lor. Astfel, ING Fond de Pensii, la actuala cota de piata de 32,97%, ar trebui sa primeasca in jur de 148.000 de clienti, iar Allianz-Tiriac, in jur de 116.000.

Procedura de aderare initiala la fondurile de pensii de pe pilonul II a inceput pe 17 septembrie 2007 si urmeaza sa se incheie pe 17 ianuarie 2008. In Romania exista 2,6 milioane de persoane cu virste sub 35 de ani, care sint considerate eligibile pentru a adera la pilonul II de pensii, si 1,9 milioane de persoane cu virste cuprinse intre 35 si 45 de ani, care nu sint obligate, dar care isi pot alege in mod optional un fond de pensii private obligatorii. In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste cu cite o jumatate de punct procentual anual, pina la atingerea valorii de 6% aplicate venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.

Ultimele date despre activele pensiilor private facultative, pe www.cotidianul.ro/select