Asa cum scria Jurnalul National inca de saptamana trecuta, nici un medic de familie din Romania nu a primit computere in cadrul Programului National de Evaluare a Sanatatii Populatiei, a precizat astazi dr Rodica Tanasescu, presedintele Asociatiei Me

Asa cum scria Jurnalul National inca de saptamana trecuta, nici un medic de familie din Romania nu a primit computere in cadrul Programului National de Evaluare a Sanatatii Populatiei, a precizat astazi dr Rodica Tanasescu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie-Bucuresti (AMF-B).

Computerele promise de Ministerul Sanatatii Publice (MSP) nu au fost achizitionate pana la aceasta data, fiindca au fost contestate toate licitatiile. "Computerele care exista in unele cabinete medicale sunt achizitionate de medici, din fonduri proprii. Nu conoastem data la care MSP va livra computerele", a precizat dr Rodica Tanasescu. In Romania, sunt 11.500 de medici de familie, iar MSP a promis achizitionarea unui laptop pentru fiecare dintre ei. Initial, sistemul informatic unic integrat (SIUI) ar fi trebuit sa devina functional chiar de la data de 1 ianuarie. Termenul a fost apoi prelungit pana la inceputul lunii martie, data la care medicii de familie ar trebui sa trimita deja raportari cu evidenta pacientilor catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. "In prezent, raportarea se face dupa sistemul vechi, pe formulare tiparite si electronice impuse de casele judetene si CASMB", precizeaza presedintele AMF-B.

Sistemul informatic va fi la inceput o mare povara, pentru ca nu exista in Romania o baza electronica de date medicale ale tuturor pacientilor cu afectiunile, investigatiile, retetele si internarile acestora. "Construirea acestei baze de date ar insemna ca medicii sa ia totul de la zero. In plus, consideram ca medicii ar trebui sa fie instruiti pentru a folosi acest soft", semnaleaza dr Rodica Tanasescu, care a anuntat ca AMF-B va organiza cursuri in acest sens pentru medicii si asistentele inscrise in asociatie. In opinia dr Rodica Tanasescu despre introducerea sistemului informatizat, nici pacientii n-ar avea nimic de castigat. Dimpotriva. Dr. Tanasescu spune ca pacientii ar putea astepta mai mult la usa cabinetului, fiindca introducerea datelor in computer le ia mai mult timp medicilor. Aceasta depinde, bineinteles, si de rapiditatea medicului. Concluzia: informatizare da, dar cu creionul pe hartie...


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.